Μέρκελ, Μακρόν καλούν Πούτιν σε διάλογο

Μέρκελ, Μακρόν καλούν Πούτιν σε διάλογο

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτοβουλία για επανεκκίνηση των σχέσεων μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας αναλαμβάνουν Γαλλία και Γερμανία με την πρότασή τους για σύνοδο κορυφής μεταξύ των δύο πλευρών, την πρώτη μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία, το 2014. Η είδηση είδε το φως της δημοσιότητας από τη βρετανική εφημερίδα Financial Times και επιβεβαιώθηκε από τους ηγέτες των δύο ισχυρότερων κρατών της Ενωσης, προκαλώντας αντιδράσεις από τις Βαλτικές Δημοκρατίες και την Πολωνία. 

Προσερχόμενος στη χθεσινή τακτική Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., ο Εμανουέλ Μακρόν υποστήριξε ότι η προτεινόμενη συνάντηση των «27» με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, εξυπηρετεί τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. «Χρειαζόμαστε τον διάλογο για να υπερασπισθούμε τα συμφέροντά μας και την ευρωπαϊκή σταθερότητα. Δεν μπορούμε απλώς να αντιδρούμε στις εξελίξεις αναφορικά με τη Ρωσία», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.  Νωρίτερα, η Αγκελα Μέρκελ υποστήριξε από το βήμα του γερμανικού κοινοβουλίου ότι δεν είναι δυνατόν να συζητάει απευθείας ο Τζο Μπάιντεν με τον Ρώσο πρόεδρο –όπως συνέβη πρόσφατα στη Γενεύη– και να μην πράττει το ίδιο η ευρωπαϊκή πλευρά. «Εμείς, ως Ε.Ε., πρέπει επίσης να επιδιώξουμε απευθείας επαφή με τη Ρωσία και τον πρόεδρό της. Δεν είναι αρκετό να συνομιλεί μαζί του ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Ασφαλώς καλωσορίζω το γεγονός, αλλά η Ε.Ε. οφείλει και αυτή να δημιουργήσει φόρουμ διαλόγου».

Σύμφωνα με τους Financial Times, το γαλλογερμανικό σχέδιο απόφασης προβλέπει «επιλεκτική συνεργασία» με τη Ρωσία για θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η Αρκτική, η Υγεία, το Διάστημα, η πάλη κατά της τρομοκρατίας και το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ενώ τονίζει την ανάγκη να βγουν οι ευρωρωσικές σχέσεις από την «αρνητική δίνη» των τελευταίων χρόνων. Ταυτόχρονα, όμως, προβλέπει και πιθανές νέες κυρώσεις για «κακόβουλες δραστηριότητες» της Ρωσίας. «Είμαι πολύ ικανοποιημένος που βλέπω επιτέλους κινήσεις για διάλογο με τη Ρωσία», δήλωσε προσερχόμενος στη χθεσινή σύνοδο ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Αντιθέτως, οι ηγέτες των Βαλτικών Δημοκρατιών και της Πολωνίας τήρησαν αρνητική στάση. «Είναι σαν να καλοπιάνουμε την αρκούδα ελπίζοντας ότι θα διασώσουμε το βάζο με το μέλι», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα. Από την πλευρά του, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι δεν αντιτίθεται σε συνάντηση κορυφής της Ε.Ε. με τον Πούτιν, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν θα παραστεί ο ίδιος, εάν και όταν αυτή πραγματοποιηθεί.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται τα διπλωματικά πυρά μεταξύ Μόσχας και Λονδίνου για το προχθεσινό ναυτικό επεισόδιο στα ανοικτά της Κριμαίας. Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ προειδοποίησε ότι «το απαραβίαστο των ρωσικών συνόρων είναι αδιαπραγμάτευτο» και ότι η χώρα του θα τα προστατεύσει «με όλα τα μέσα, διπλωματικά, πολιτικά και, αν χρειαστεί, στρατιωτικά». Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υποστήριξε ότι το πολεμικό σκάφος της χώρας του, που ενεπλάκη στο επεισόδιο, βρισκόταν σε διεθνή ύδατα και προσέθεσε: «Το σημαντικό είναι ότι δεν αναγνωρίζουμε τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας. Βρισκόμασταν σε ουκρανικά ύδατα και ήταν εντελώς νόμιμο να μετακινηθούμε εντός αυτών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή