ΚΟΣΜΟΣ

Νέα μελέτη – Covid-19: Νωρίτερα από την επίσημη έναρξη της πανδημίας το πρώτο κρούσμα

Το πρώτο περιστατικό Covid-19 εμφανίστηκε μεταξύ των αρχών Οκτωβρίου και των μέσων Νοεμβρίου 2019 στην Κίνα, με πιο πιθανή ημερομηνία την 17η Νοεμβρίου

nea-meleti-amp-8211-covid-19-noritera-apo-tin-episimi-enarxi-tis-pandimias-to-proto-kroysma-561410785

Το πρώτο περιστατικό Covid-19 εμφανίστηκε μεταξύ των αρχών Οκτωβρίου και των μέσων Νοεμβρίου 2019 στην Κίνα, με πιο πιθανή ημερομηνία την 17η Νοεμβρίου, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη.

Οπως επισημαίνεται, το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε μερικές εβδομάδες νωρίτερα από την επίσημη ημερομηνία έναρξης της πανδημίας στην πόλη Γουχάν, που τοποθετείται στις αρχές Δεκεμβρίου. 

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέντ, με επικεφαλής τον δρα Ντέηβιντ Ρόμπερτς, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “PLoS Pathogens”, χρησιμοποίησαν ένα μαθηματικό μοντέλο για να κάνουν τους υπολογισμούς τους.

Η μελέτη τους ενισχύει την πεποίθηση αρκετών επιστημόνων ότι η πανδημία είχε ξεκινήσει νωρίτερα και εξαπλώθηκε στη συνέχεια με γρήγορο ρυθμό.

Με βάση τις νέες εκτιμήσεις, το πρώτο κρούσμα εκτός Κίνας συνέβη στην Ιαπωνία στις 3 Ιανουαρίου 2020.

Το πρώτο κρούσμα στην Ευρώπη υπήρξε στην Ισπανία στις 12 Ιανουαρίου 2020 και το πρώτο στις ΗΠΑ στις 16 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η εμφάνιση του νέου κορωνοϊού – προτού μολύνει ανθρώπους – πρέπει να συνέβη λίγο νωρίτερα το φθινόπωρο του 2019, χωρίς να έχουν πάντως άποψη για την προέλευση του ιού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ