Tα 100 χρόνια του γιορτάζει το ΚΚ Κίνας

Tα 100 χρόνια του γιορτάζει το ΚΚ Κίνας

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του εορτάζει την 1η Ιουλίου το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας, που συναγωνίζεται για τον τίτλο του μεγαλύτερου κόμματος στον κόσμο με το ινδικό BJP και για τον τίτλο του μακροβιότερου κόμματος εξουσίας με το κομμουνιστικό κόμμα της Βόρειας Κορέας. 

Η φυσιογνωμία του κόμματος έχει αλλάξει άρδην, ακολουθώντας τις αλλαγές στην κινεζική κοινωνία. Ετσι, πλέον, για πρώτη φορά οι επαγγελματίες αποτελούν πάνω από το 50% των μελών του, ενώ οι αγρότες και οι εργάτες έχουν περάσει στη μειοψηφία. Ωστόσο, το καταστατικό του κόμματος εξακολουθεί να αναφέρει ότι αποτελεί «την πρωτοπορία της εργατικής τάξης». 

Η επέτειος γιορτάζεται σε όλη τη χώρα με εκδηλώσεις, ειδικές προβολές και διαγωνισμούς. Ολοι οι κινηματογράφοι παίζουν τουλάχιστον δύο σχετικές ταινίες την εβδομάδα, ενώ τα σχολεία, τα νοσοκομεία, οι δικηγορικοί σύλλογοι και οι ναοί οργανώνουν «κόκκινους» διαγωνισμούς τραγουδιού, βραδιές πατριωτικής ποίησης και συνεδρίες για τη μελέτη των πολιτικών κειμένων. 

Tα 100 χρόνια του γιορτάζει το ΚΚ Κίνας-1
Μουσικοχορευτική εκδήλωση σε κινεζική επαρχία, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εορτασμού των 100 χρόνων του μακροβιότερου κόμματος εξουσίας – μαζί με το κομμουνιστικό κόμμα της Βόρειας Κορέας (φωτ. REUTERS). 

Η ιστορία του κόμματος που κατόρθωσε να πάρει την εξουσία μετά τον πόλεμο με τις εθνικιστικές δυνάμεις είναι ταραχώδης, αλλά στη νέα της εκδοχή πολλά από τα πιο αμφιλεγόμενα ιστορικά περιστατικά έχουν «λειανθεί». Η πιο πρόσφατη έκδοση της επίσημης ιστορίας του κόμματος δεν επικρίνει πλέον τον Μάο Τσετούνγκ για το χάος της Πολιτιστικής Επανάστασης, αλλά την επαινεί ως εκστρατεία κατά της διαφθοράς, ενώ αποδίδει την ευθύνη για την αναστάτωση στην ανεπαρκή υλοποίηση της σωστής ιδεολογίας του. Ελάχιστη αναφορά γίνεται στις δεκάδες εκατομμύρια νεκρούς της προσπάθειας παραγωγικής ανασυγκρότησης που έγινε γνωστή ως «το μεγάλο βήμα προς τα εμπρός», ενώ οι διαδηλώσεις στην πλατεία Τιεν Αν Μεν αναφέρονται ως «πολιτική καταιγίδα» που προκλήθηκε από μια εξαιρετικά ισχνή μειοψηφία, με ξένη υποκίνηση. Περισσότερο από το ένα τέταρτο του βιβλίου είναι αφιερωμένο στη «νέα εποχή» υπό τον νυν πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Για την περίοδο αυτή αναφέρεται ότι υλοποιεί το «κινεζικό όνειρο» της εθνικής ανάτασης, ενώ πέντε σελίδες αφιερώνονται στον κορωνοϊό, επαινώντας τον ηγετικό ρόλο του Σι και δείχνοντας ότι το κόμμα βάζει πάντα «πρώτα τον λαό».

Πέρα από τα βιβλία υπάρχουν και τα μουσεία, ένα στο Πεκίνο, το οποίο επισκέφθηκαν 100 ξένοι διπλωμάτες συνοδευόμενοι από τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ, και ένα στην πόλη Τζιασίνγκ, κοντά στη Σαγκάη, ιστορικό τόπο για την πορεία του ΚΚΚ. «Υποδεχόμενος τους διπλωμάτες, ο κ. Γουάνγκ σημείωσε ότι το ΚΚΚ είναι ένα πολιτικό κόμμα που μάχεται για την πρόοδο της ανθρωπότητας και ότι η Κίνα θα εργαστεί ακατάπαυστα με τις άλλες χώρες για την οικοδόμηση μιας κοινής μοίρας της ανθρωπότητας», ανέφερε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή