ΗΠΑ: ραγδαία υποχώρηση προσδόκιμου ζωής

ΗΠΑ: ραγδαία υποχώρηση προσδόκιμου ζωής

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ανησυχητική υποχώρηση κατέγραψε το προσδόκιμο ζωής των Αμερικανών το 2020, διευρύνοντας το ήδη σημαντικό χάσμα μεταξύ προσδόκιμου ζωής στις ΗΠΑ και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Η υποχώρηση υπήρξε ιδιαίτερα αισθητή στις κοινότητες των ισπανόφωνων και των Αφροαμερικανών, σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου Virginia Commonwealth.

Μεταξύ 2018 και 2020, η μείωση του προσδόκιμου ζωής στις ΗΠΑ ήταν της τάξεως του 1,9 έτους, υποχώρηση οκτώ φορές μεγαλύτερη από εκείνη 16 μεγάλων βιομηχανικών κρατών. Η μέση μείωση του προσδόκιμου ζωής για τους πολίτες των κρατών αυτών (πλην των ΗΠΑ) ήταν της τάξεως των 2,5 μηνών. Η μείωση αυτή διεύρυνε το χάσμα προσδόκιμου ζωής μεταξύ ΗΠΑ και των κρατών αυτών στα πέντε χρόνια, με τη διαφορά να είναι σημαντικά μεγαλύτερη για Αφροαμερικανούς και ισπανόφωνους.

Τα μέλη των δύο αυτών μειονοτήτων στις ΗΠΑ υπέστησαν υποχώρηση του προσδόκιμου ζωής τους κατά 3,7 έτη την περίοδο 2018-2020. Οι λευκοί Αμερικανοί είδαν το προσδόκιμο ζωής τους να μειώνεται κατά μόλις 1,4 έτος την ίδια περίοδο. «Οι αριθμοί είναι πρωτοφανείς. Μια μείωση της τάξεως του 0,1% προκαλεί το ενδιαφέρον των ειδικών. Η μείωση της τάξεως αυτής αποτελεί πραγματική καταστροφή. Δεν έχουμε διαπιστώσει τέτοια τάση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», σημειώνει ο συντάκτης της μελέτης, Στίβεν Γουλφ. 

Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το προσδόκιμο ζωής σημείωνε επί δεκαετίες ανοδική πορεία. Τη δεκαετία του 1990, όμως, ο ρυθμός μακροβιότητας άρχισε να επιβραδύνεται, με το προσδόκιμο ζωής των Αμερικανών να αρχίζει να υστερεί εκείνου άλλων δυτικών χωρών. Η τάση συνεχίστηκε έως το 2010, όταν η μέση ηλικία θανάτου στις ΗΠΑ παρέμεινε στάσιμη, προτού αρχίσει και πάλι να υποχωρεί, το 2014. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή