Δικαίωση μαζορέτας για σχόλια στο Διαδίκτυο

Δικαίωση μαζορέτας για σχόλια στο Διαδίκτυο

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δικαίωσε χθες μαθήτρια που είχε αποβληθεί από σχολική ομάδα επειδή είχε εκφραστεί με υβριστικούς χαρακτηρισμούς για την ομάδα και το σχολείο της στο Διαδίκτυο. Το δικαστήριο ψήφισε με πλειοψηφία οκτώ έναντι ενός υπέρ της Μπράντι Λέβι από την Πενσιλβάνια, υποστηρίζοντας την ελευθερία του λόγου. 

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, η αποβολή υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες παραβίασε τα δικαιώματα της ελευθερίας του λόγου. Το δικαστήριο δεν απαγόρευσε συνολικά στα σχολεία να τιμωρούν μαθητές για όσα λένε εκτός του σχολικού χώρου, αλλά δεν διασαφήνισε σε ποιες περιπτώσεις είναι θεμιτή μια τέτοιου είδους σχολική παρέμβαση. 

Η Λέβι ήταν 14 ετών και βρισκόταν με τις φίλες της σε κάποιο κατάστημα, όπου συζητούσαν το γεγονός ότι δεν είχε επιλεγεί για να λάβει μέρος στην ομάδα μαζορετών του σχολείου. «Γ… το σχολείο, γ… το σόφτμπολ, γ… τις μαζορέτες, γ… τα πάντα», έγραψε η 18χρονη, σήμερα, Λέβι, δημοσιεύοντας φωτογραφία στην οποία η ίδια και οι φίλες της υψώνουν το μεσαίο δάχτυλο. 

Ο προπονητής της πληροφορήθηκε τις αναρτήσεις και την απέκλεισε από την ομάδα για έναν χρόνο, με αποτέλεσμα να προσφύγουν οι γονείς της στα δικαστήρια και να δικαιωθούν. Τέσσερα χρόνια αργότερα, έπειτα από μια σειρά εφέσεων, η υπόθεση έφθασε στο Ανώτατο Δικαστήριο. Το τελευταίο έχει αποφανθεί υπέρ των μαθητών και σε υποθέσεις πολιτικής σημασίας, με πιο γνωστή την υπόθεση μαθητών γυμνασίου στην Αϊόβα που είχαν αποβληθεί επειδή φορούσαν περιβραχιόνιο διαμαρτυρίας κατά του πολέμου του Βιετνάμ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή