ΚΟΣΜΟΣ

Φον ντερ Λάιεν: Απογοήτευση για την πρόοδο στο Κυπριακό

«Η Ε.Ε. δεν θα δεχθεί ποτέ λύση δύο κρατών για την Κύπρο», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν

Φον ντερ Λάιεν: Απογοήτευση για την πρόοδο στο Κυπριακό

Παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις με την Τουρκία έχουν βελτιωθεί πρόσφατα, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η ίδια  χαρακτήρισε «απογοητευτικό» το γεγονός ότι υπάρχει «λίγη ή καθόλου πρόοδος όσον αφορά στην Κύπρο».

Κατά τη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, η κ. φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι «συνολικά οι σχέσεις με την Τουρκία έχουν βελτιωθεί πρόσφατα, υπάρχει αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, υπάρχουν συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας κι αυτό είναι ένα σημείο εκκίνησης αλλά από την άλλη πλευρά ακόμη βλέπουμε λίγη ή καθόλου πρόοδο αναφορικά με την Κύπρο κι αυτό είναι απογοητευτικό».

Επιπλέον, η πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. «δεν θα δεχθεί ποτέ λύση δύο κρατών για την Κύπρο».

Η κ. φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε μάλιστα ότι συνομίλησε τηλεφωνικά στην αρχή της εβδομάδας με τον Τούρκο πρόεδρο και του μετέφερε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα για την επικείμενη επίσκεψή του στην Κύπρο.

Διαβάστε ακόμη: Τι συζήτησε η Φον Ντερ Λάιεν με τον Ταγίπ Ερντογάν

«Γνωρίζουμε ότι σε λίγο καιρό, στις 20 Ιουλίου, ο Τούρκος πρόεδρος θα επισκεφθεί την Κύπρο και του είπα ότι αυτό είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα για εμάς. Τόνισα ότι είμαστε ξεκάθαροι ότι θα παρακολουθήσουμε την πορεία αυτής της επίσκεψης και πως ποτέ δεν πρόκειται να δεχθούμε, ως ΕΕ, λύση δύο κρατών», δήλωσε η ίδια, σημειώνοντας ότι αυτό το «σαφές μήνυμα» μετέφερε προσωπικά στον Ερντογάν και πως τώρα είναι στο χέρι του να στείλει ένα θετικό μήνυμα.

Αναφορικά με το μεταναστευτικό, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν επισήμανε ότι υπάρχει σχεδιασμός για διάθεση επιπλέον 3 δισεκ. ευρώ για τη στήριξη των προσφύγων στην Τουρκία μέχρι το 2024. «Αυτά θα έρθουν από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και θα εστιάσουν στην κοινωνικοοικονομική στήριξη των προσφύγων» ανέφερε.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ – ΜΠΕ, η Κομισιόν θα παρέχει 2,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2024 για τη στήριξη των Σύρων προσφύγων στην Ιορδανία και στον Λίβανο.

Για το θέμα του εμβολιασμού, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας περίπου το 60% των ενηλίκων της ΕΕ θα έχει λάβει έστω μία δόση εμβολίου, ενώ το 40% θα είναι πλήρως εμβολιασμένο. Εξέφρασε επιπροσθέτως την ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα. «Πρέπει να μείνουμε σε επαγρύπνηση» τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής καλώντας τον κόσμο να εμβολιαστεί.

Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης για «Δέλτα»: Μια απάντηση υπάρχει, η επιτάχυνση των εμβολιασμών

Τέλος, επεσήμανε ότι ο ουγγρικός νόμος, είναι εναντίον των αξιών της ΕΕ, τονίζοντας ότι η συζήτηση μεταξύ των ηγετών ήταν έντονη και ειλικρινής. «Ήταν μία προσωπική και συναισθηματική συζήτηση», γιατί έχει να κάνει με τη ζωή των ανθρώπων, ανέφερε.