Η μνηστή του Ασάνζ ζητεί από τον Μπάιντεν την απελευθέρωση του ιδρυτή του WikiLeaks

Η μνηστή του Ασάνζ ζητεί από τον Μπάιντεν την απελευθέρωση του ιδρυτή του WikiLeaks

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρέπει να απελευθερώσει τον Τζούλιαν Ασάνζ αν θέλει οι ΗΠΑ να ξαναγίνουν ένας φάρος της ελευθεροτυπίας και να αφήσουν πίσω τους την κληρονομιά του Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε στο Reuters η μνηστή του ιδρυτή του WikiLeaks.

Η Ουάσινγκτον ζητεί την έκδοση του Ασάνζ για τον ρόλο του σε μια από τις μεγαλύτερες διαρροές διαβαθμισμένων πληροφοριών, κατηγορώντας τον ότι έθεσε σε κίνδυνο ζωές δίνοντας στη δημοσιότητα ευρύ φάσμα εμπιστευτικών αμερικανικών στρατιωτικών αρχείων και διπλωματικών τηλεγραφημάτων. 

Ο Ασάνζ παραμένει έγκλειστος τώρα για εννέα χρόνια στη Βρετανία, αρχικά στην πρεσβεία του Ισημερινού όπου είχε βρει καταφύγιο και τώρα σε φυλακή, και η μνηστή του Στέλα Μόρις και η Βρετανίδα δικαστής που επιβλέπει το αίτημα έκδοσής του έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να μην επιβιώσει από μια τέτοια διαδικασία.

«Αν ο Μπάιντεν θέλει πραγματικά να αφήσει πίσω την κληρονομιά του Τραμπ, τότε πρέπει να κλείσει την υπόθεση», δήλωσε η Μόρις σε συνέντευξή της στο Reuters. «Δεν μπορούν να συνεχίσουν αυτή την δίωξη κατά του Τζούλιαν ενώ λένε ότι υπερασπίζονται την παγκόσμια ελευθερία του Τύπου».

Όταν ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν πρόεδρος και ο Μπάιντεν αντιπρόεδρός του, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μην επιδιώξουν την έκδοση του Ασάνζ καθώς αυτό που έκανε ο WikiLeaks ήταν παρόμοιο με τις δημοσιογραφικές δραστηριότητες που προστατεύονται από την Πρώτη Τροπολογία του Συντάγματος.

Μερικές εβδομάδες μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Τραμπ, κυβερνητικοί αξιωματούχοι ενέτειναν τις δημόσιες επικρίσεις για τον Ασάνζ και στη συνέχεια υποβλήθηκε μια σειρά από ποινικές κατηγορίες, που του προσάπτουν ότι μετείχε σε συνωμοσία για ηλεκτρονική πειρατεία.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι σχεδιάζει να συνεχίσει να ζητεί την έκδοση του Ασάνζ για να αντιμετωπίσει κατηγορίες συνομωσίας για χάκινγκ.

Η Μόρις είπε επίσης ότι το ζευγάρι σκοπεύει να παντρευτεί σύντομα στην φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς όπου κρατείται ο Ασάνζ.

Αμερικανοί εισαγγελείς και δυτικοί αξιωματούχοι ασφαλείας θεωρούν τον ιδρυτή του WikiLeaks απερίσκεπτο εχθρό του κράτους, οι πράξεις του οποίου απείλησαν τις ζωές ανθρώπων που κατονομάζονταν στο υλικό που διέρρευσε.

Οι υποστηρικτές του τον θεωρούν ήρωα κατά του κατεστημένου που εξέθεσε όποιες αδικίες έκαναν οι Αμερικανοί στο Αφγανιστάν και το Ιράκ και υποστηρίζουν ότι η δίωξή του συνιστά μια πολιτικά υποκινούμενη επίθεση στην δημοσιογραφία η οποία δίνει λευκή επιταγή σε καταπιεστικά καθεστώτα σε όλον τον κόσμο.

Ο WikiLeaks ήρθε στο προσκήνιο όταν δημοσίευσε αμερικανικό στρατιωτικό βίντεο το 2010 στο οποίο φαινόταν επίθεση το 2007 ελικοπτέρων Απάτσι στην Βαγδάτη από την οποία έχασαν τη ζωή τους περίπου δώδεκα άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων δύο μελών του ειδησεογραφικού προσωπικού του Reuters.

Προσπάθεια για την έκδοσή του ξεκίνησε το 2019 μετά την σύλληψή του στο Λονδίνο αφότου είχε βρει καταφύγιο στην πρεσβεία του Ισημερινού στην βρετανική πρωτεύουσα για επτά χρόνια για να αποφύγει έκδοσή του στη Σουηδία.

Η Βρετανίδα δικαστής Βανέσα Μπαράιτσερ δήλωσε τον Ιανουάριο ότι αν και αποδέχεται τα νομικά επιχειρήματα των ΗΠΑ στην υπόθεση, ο Ασάνζ αντιμετωπίζει θέματα ψυχικής υγείας και υπάρχει κίνδυνος να αυτοκτονήσει αν εκδοθεί, πράγμα το οποίο την οδήγησε στην απόρριψη του αιτήματος. 

Η Μόρις, η οποία έχει δύο μικρά αγόρια με τον Ασάνζ, δήλωσε ότι το ηθικό του είναι πεσμένο, αλλά εξακολουθεί να αγωνίζεται και συνέκρινε την μεταχείρισή του με αυτήν που έχουν κάποιοι δημοσιογράφοι στην Κίνα και την Σαουδική Αραβία.

«Πιστεύω ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Τζούλιαν δεν θα επιβίωνε μιας έκδοσης», υπογράμμισε.

Οποιαδήποτε δυνατή δημοκρατία οφείλει να συντρέχει την εσωτερική διαφωνία. «Μια υπερδύναμη που έχει έναν ελεύθερο Τύπο είναι πολύ διαφορετικής φύσης από κάποια που δεν έχει», σημείωσε.

Η Μόρις πρόσθεσε ότι ελπίζει πως η υπόθεση του Ασάνζ θα ειδωθεί από διαφορετική σκοπιά από την κυβέρνηση Μπάιντεν, αλλά αρνήθηκε να πει αν η δικηγορική του ομάδα είχε συνομιλίες με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Μολονότι υπάρχει η ελπίδα αυτή, το ζευγάρι σχεδιάζει να παντρευτεί σύντομα εντός της Μπέλμαρς, μόλις ολοκληρωθεί η συγκέντρωση των απαραίτητων εγγράφων, αντί να περιμένει για να δει πρώτα τι θα γίνει με την υπόθεσή του, σημείωσε ακόμη.

Το ηθικό του Ασάνζ αναπτερώθηκε πρόσφατα όταν της επετράπη να πάρει μαζί της τους δυο γιους τους και να τον επισκεφθούν στη φυλακή. Αυτό του επέτρεψε να αγγίξει τα παιδιά του για πρώτη φορά σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.

«Χάρηκε που μας είδε, αλλά παλεύει», είπε. «Το ηθικό του είναι πεσμένο, αλλά αγωνίζεται. Έχει την ελπίδα ότι αυτό θα τελειώσει σύντομα», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή