ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Άρση όλων των περιοριστικών μέτρων στην Ισλανδία

Κορωνοϊός: Άρση όλων των περιοριστικών μέτρων στην Ισλανδία

Οι Ισλανδοί δεν θα χρειάζεται πλέον να φορούν μάσκες ή να κρατούν αποστάσεις από άλλους ανθρώπους καθώς όλοι οι περιορισμοί λόγω της Covid19 θα αρθούν αύριο, Σάββατο, δήλωσε η υπουργός Υγείας της χώρας.

Η χώρα κατάφερε γενικά να αντιμετωπίσει ικανοποιητικά το ξέσπασμα της COVID-19 μέσω ενός αυστηρού συστήματος τεστ και ιχνηλάτησης, αλλά έχει θεσπίσει μέτρα lockdown αρκετές φορές τον τελευταίο χρόνο προκειμένου να περιορίσει τις εξάρσεις των μολύνσεων.

«Αποκαθιστούμε την κοινωνία στην οποία έχουμε συνηθίσει να ζούμε και την οποία έχουμε τόσο επιθυμήσει», δήλωσε η υπουργός Υγείας Σβάντις Σβαβαρσντότιρ.

Η Ισλανδία θα είναι πιθανόν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα άρει όλους τους περιορισμούς λόγω COVID-19, είπε η Σβαβαρσντότιρ, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Kjarninn.

Στους περιορισμούς που ίσχυαν μέχρι τώρα περιλαμβάνονταν περιορισμοί στις δημόσιες συναθροίσεις και τήρηση απόστασης δύο μέτρων μεταξύ των ανθρώπων.

Η κυβέρνηση λέει πως το 87% των Ισλανδών έχουν λάβει την πρώτη δόση ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού, το οποίο όπως λέει είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί μεταξύ συγκρίσιμων χωρών.

Σημειώνεται πως η νησιωτική χώρα των 360.000 κατοίκων έχει δείκτη επίπτωσης 14 ημερών μόλις 1,6 ανά 100.000 κατοίκους, ενώ μόνο 30 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε σύνολο 6.637 κρουσμάτων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP