ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής: Γαλλογερμανικό ναυάγιο στις Βρυξέλλες

Δεν εγκρίθηκε από τους «27» η πρόταση για Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. - Ρωσίας.

Σύνοδος Κορυφής: Γαλλογερμανικό ναυάγιο στις Βρυξέλλες

Πικρή γεύση άφησε στην Αγκελα Μέρκελ η τελευταία, κατά πάσα πιθανότητα, τακτική Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στην οποία συμμετείχε, προτού αποχωρήσει από τη γερμανική καγκελαρία, μετά τις εκλογές του προσεχούς Σεπτεμβρίου. Λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα, ώρα Βρυξελλών, η καγκελάριος ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι, παρά τις πολύωρες διαβουλεύσεις τους, οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών «δεν κατέστη δυνατό να συμφωνήσουν ότι πρέπει να συγκαλέσουμε άμεσα σύνοδο» κορυφής Ε.Ε. – Ρωσίας, όπως είχαν προτείνει Βερολίνο και Παρίσι. Επέμεινε, παρ’ όλα αυτά, ότι «είναι σημαντικό ο διάλογος (με τη Ρωσία) να συνεχιστεί και θα εργαστούμε για τη μορφή που θα πάρει αυτός».

Αγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν είχαν καταθέσει στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων σχέδιο επανεκκίνησης των ευρωρωσικών σχέσεων, που παραμένουν στην κατάψυξη από το 2014, προτείνοντας και μια Σύνοδο Κορυφής με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Προσέκρουσαν, ωστόσο, στη σφοδρή αντίδραση της Πολωνίας και των τριών Βαλτικών Χωρών, παρότι βρήκαν στήριξη από τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι – ηγέτες δύο χωρών που έχουν σημαντικά οικονομικά συμφέροντα με τη Ρωσία.

Σύγκριση με Μπάιντεν

«Ο παραλογισμός που ζούμε σήμερα είναι ότι εμφανιζόμαστε ως η δύναμη με την πιο σκληρή στάση έναντι της Ρωσίας, παρά το γεγονός ότι είμαστε γείτονές της», δήλωσε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι όσοι εναντιώνονταν στη σύνοδο με τον Πούτιν δεν είχαν εκφράσει ανάλογες επιφυλάξεις όταν τον συναντούσε ο Τζο Μπάιντεν. «Είδαμε τον πρόεδρο Μπάιντεν να συναντά πρόσφατα τον πρόεδρο Πούτιν. Είπα στους φίλους μου γύρω από το τραπέζι: “Δεν σας ζήτησε (ο Μπάιντεν) τη γνώμη σας. Και τον βλέπετε να συναντά τον Πούτιν και αυτό δεν σας σοκάρει. Και ύστερα είμαστε εμείς (Γάλλοι και Γερμανοί) οι παράξενοι”», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος.

Με χθεσινή ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε ότι «η Ε.Ε. τελεί υπό ομηρία εξαιτίας μιας επιθετικής μειοψηφίας χωρών». Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι «ο πρόεδρος Πούτιν ενδιαφέρεται πάντα για βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Βρυξελλών (αλλά)… η Ε.Ε. είναι κατακερματισμένη, όχι πάντα συνεπής και κάποτε ασαφής».