Η ρωσική προπαγάνδα «εισχωρεί» στο Βερολίνο

Η ρωσική προπαγάνδα «εισχωρεί» στο Βερολίνο

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ενας «καυτός φάκελος» πρόκειται να προσγειωθεί τις επόμενες ημέρες στο γραφείο του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, Χαβιέ Μπετέλ. Είναι ο φάκελος για την αδειοδότηση του γερμανόφωνου παραρτήματος του ρωσικού τηλεοπτικού σταθμού RT. Με άδεια από το Λουξεμβούργο, ο σταθμός θα μπορεί να εκπέμπει σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα με γερμανόφωνο κοινό. 

Στο Λουξεμβούργο εδρεύει η εταιρεία δορυφορικών υπηρεσιών SES, η οποία εξυπηρετεί τη δέσμη με τα κανάλια του RT σε άλλες γλώσσες. Για το γερμανόφωνο κανάλι άμεσα ενδιαφερόμενη είναι η Γερμανία και πιο συγκεκριμένα τα κομμάτια της γερμανικής ηγεσίας που επιδιώκουν να αποκρούσουν τη ρωσική επιρροή. «Δεν πρόκειται για απαγόρευση κάποιου καναλιού με χαμηλού επιπέδου ψυχαγωγικό περιεχόμενο, αλλά για την πρόσβαση της προπαγάνδας του Πούτιν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και για τη στοχευμένη παραπληροφόρηση υπό τον μανδύα μιας εναλλακτικής δημοσιογραφίας», δήλωσε ο υπεύθυνος για τα μέσα ενημέρωσης της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Ελεύθερων Δημοκρατών, Τόμας Χάκερ. 

Το ερώτημα που εγείρεται στη Γερμανία είναι γιατί οι υπεύθυνοι του καναλιού επιζητούν αδειοδότηση στο Λουξεμβούργο, ενώ τα γραφεία του γερμανόφωνου καναλιού βρίσκονται στη Γερμανία. Η αλήθεια είναι ότι το RT DE δεν θα είναι το πρώτο που επιχειρεί κάτι τέτοιο. Ενα από τα μεγαλύτερα γερμανικά ιδιωτικά κανάλια, το RTL, έχει έδρα στο Λουξεμβούργο, όπως προδίδει το τελευταίο γράμμα του ονόματός του. 

Στο Λουξεμβούργο οι σχετικές αποφάσεις δεν λαμβάνονται από την ανεξάρτητη αρχή τηλεπικοινωνιών, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες και όπως θα συνέβαινε και στη Γερμανία εάν το RT υπέβαλε αίτηση εκεί. Αντιθέτως, υπεύθυνος είναι ο πρωθυπουργός της χώρας. 

Στο Λουξεμβούργο οργανώνεται φέτος ένας χορός με κοστούμια εποχής και ρωσικό θέμα, αλλά η προσέγγιση της κυβέρνησης του Μεγάλου Δουκάτου προς τη Ρωσία είναι επιφυλακτική. Πρόσφατα, ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ασελμπορν είχε ταχθεί υπέρ της επιβολής κυρώσεων εις βάρος Ρώσων αξιωματούχων, ενώ ο πρωθυπουργός Μπετέλ υποδέχθηκε την επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, και εξέφρασε «πλήρη αλληλεγγύη προς τον λαό της Λευκορωσίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή