Πώς η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται στην Ευρώπη (διαγράμματα)

Πώς η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται στην Ευρώπη (διαγράμματα)

Το Politico παρουσιάζει την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στην Ευρώπη μέσα από τρία διαγράμματα

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ευρώπη παρουσιάζουν γενικά μία καλύτερη εικόνα, η μετάλλαξη Δέλτα -που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία- εξαπλώνεται ταχέως σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο.

Διαβάστε ακόμη: Μετάλλαξη Δέλτα: Οι παράμετροι που οδήγησαν στην κυριαρχία της

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) η μετάλλαξη Δέλτα είναι 40 έως 60% πιο μεταδοτική από την Άλφα και όλο και περισσότερες χώρες έρχονται αντιμέτωπες με τη νέα αυτή απειλή.

Η χώρα η οποία πλήττεται περισσότερο είναι η Βρετανία, όπου η μετάλλαξη Δέλτα έχει κυριαρχήσει μέσα σε μερικές εβδομάδες, αντικαθιστώντας το προηγούμενο κυρίαρχο στέλεχος Άλφα που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Κεντ της Νοτιοανατολικής Αγγλίας. Η Δέλτα κυριαρχεί επίσης σε Πορτογαλία και Ρωσία, ενώ στο Ισραήλ τα κρούσματα έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από την 5η Μαΐου με τη χώρα να επαναφέρει την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στους κλειστούς δημόσιους χώρους.

«Καμπανάκι» στη Βρετανία

Ειδικότερα, στη Βρετανία το τελευταίο 24ωρο κατεγράφησαν 18.270 άτομα θετικά στον ιό, με τον αριθμό των κρουσμάτων να είναι ο υψηλότερος μετά τις 5 Φεβρουαρίου όπου είχαν καταγραφεί 19.144 κρούσματα. Παράλληλα, στο ίδιο διάστημα άλλα 23 άτομα έχασαν τη ζωή τους από την πανδημία.

Σύμφωνα με τον τρέχοντα ρυθμό μετάδοσης, η μετάλλαξη Δέλτα αναμένεται να αντιπροσωπεύει το 70% όλων των νέων περιπτώσεων στην Ευρώπη έως τις αρχές Αυγούστου.

Ο ΠΟΥ ζητά μάσκα και στους εμβολιασμένους

Αξίζει να σημειωθεί πως στον απόηχο της απειλής του νέου στελέχους, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι συστήνει και για τους πλήρως εμβολιασμένους τη χρήση μάσκας και την τήρηση των κανόνων ασφαλείας, όπως η κοινωνική απομόνωση και η αποφυγή του συνωστισμού.

Επιπλέον, οι επιστήμονες κροούν τον κώδωνα του κινδύνου, καλώντας σε εντατικοποίηση των εμβολιασμών στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπως επίσης ζητούν καλύτερη και ταχύτερη ιχνηλάτηση.

Το ECDC εξέδωσε προειδοποίηση, επισημαίνοντας πως η άρση των περιοριστικών μέτρων στην Ευρώπη τώρα «θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια γρήγορη και σημαντική αύξηση των ημερήσιων μολύνσεων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με σχετική αύξηση των νοσηλείας και των θανάτων».

Το Politico παρουσιάζει την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στην Ευρώπη μέσα από τρία διαγράμματα:

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή