Κατάρρευση κτιρίου στη Φλόριντα: Εκθεση μηχανικού προειδοποιούσε το 2018 για «μείζονα δομική ζημιά»

Κατάρρευση κτιρίου στη Φλόριντα: Εκθεση μηχανικού προειδοποιούσε το 2018 για «μείζονα δομική ζημιά»

Αξιωματούχος του δήμου είχε δηλώσει πως το κτίριο ήταν ασφαλές, παρά το γεγονός ότι υπήρχε επιθεώρηση από μηχανικό που είχε διαπιστώσει «μείζονα δομική φθορά» στο υπόγειο πάρκινγκ – Εξακολουθούν να αγνοούνται 150 άνθρωποι

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο απολογισμός των νεκρών από τη μερική κατάρρευση του 12ώροφου συγκροτήματος Champlain Towers South κοντά στο Μαϊάμι αυξήθηκε σε εννέα χθες, Κυριακή, ενώ αγνοείται η τύχη περισσότερων από 150 ανθρώπων, καθώς τα σωστικά συνεργεία ερευνούν τα συντρίμμια για τέταρτη ημέρα χωρίς να εντοπίζουν σημάδια ζωής.

Μεταξύ των 159 αγνοουμένων από την κατάρρευση του κτιρίου βρίσκεται και ο 21 ετών oμογενής Ανδρέας Γιαννιτσόπουλος, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt στο Νάσβιλ.

Δεν έχει ακόμη βρεθεί η αιτία που προκάλεσε την κατάρρευση του μισού 12ώροφου κτιρίου με τα 156 διαμερίσματα τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, ενώ οι ένοικοι κοιμούνταν.

‘Ομως μια επιθεώρηση που είχε γίνει το 2018 είχε διαπιστώσει «μείζονα δομική φθορά» στο χώρο στάθμευσης κάτω από το ηλικίας 40 ετών κτίριο, που απαιτούσε άμεση επισκευή, σύμφωνα με μια έκθεση μηχανικού.

Όμως πέντε εβδομάδες μετά το πόρισμα της έκθεσης, επιθεωρητής του δήμου του Σέρφσαϊντ συναντήθηκε με ενοίκους του κτιρίου και τους διαβεβαίωσε πως το κτίριο ήταν «σε πολύ καλή κατάσταση».

Διαβάστε ακόμα: Κατάρρευση κτιρίου στη Φλόριντα: Βυθιζόταν λίγα χιλιοστά επί 30 χρόνια

Τα νέα στοιχεία – και οι πιθανές ευθύνες – προκύπτουν από τα πρακτικά της συνάντησης που είχε πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο 2018 και δημοσιοποιήθηκαν από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Τα σχόλια του επιθεωρητή Ρος Πριέτο έρχονται σε σύγκρουση με την έκθεση του μηχανικού, που προειδοποιούσε πως η στεγάνωση μιας δομικής πλάκας από σκυρόδεμα ήταν ανάγκη να αντικατασταθεί «στο εγγύς μέλλον».

Κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου του κτιρίου (Champlain Tower South Condominium Association) στις 15 Νοεμβρίου 2018, ο Ρος Πριέτο, εμφανίζεται να συζητάει την έκθεση αυτή, μετέδωσε ο ραδιοσταθμός NPR.

«Η έκθεση για τη δομική μηχανική εξετάσθηκε από τον κ. Πριέτο», αναφέρεται στα πρακτικά της συνάντησης, τα οποία επικαλέσθηκε ο NPR. «Φαίνεται πως το κτίριο είναι σε πολύ καλή κατάσταση».

Ο Πριέτο δεν εργάζεται πλέον για την κωμόπολη του Σέρφσαϊντ, σύμφωνα με τον NPR ενώ ο ίδιος δήλωσε στην εφημερίδα Miami Herald πως δεν θυμάται να είχε λάβει αυτή την έκθεση.

Το Reuters δεν μπόρεσε να έρθει άμεσα σε επαφή με τον Πριέτο.

Με τη βοήθεια σκύλων, συσκευών σάρωσης με υπέρυθρες ακτίνες και βαρύ εξοπλισμού, οι διασώστες συνεχίζουν να ελπίζουν ότι άνθρωποι μπορεί να έχουν επιζήσει μέσα σε θυλάκους αέρα που μπορεί να έχουν σχηματισθεί μέσα στα συντρίμμια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή