Βρετανία: Ανάχωμα τα εμβόλια στην επέλαση της μετάλλαξης «Δέλτα»

Βρετανία: Ανάχωμα τα εμβόλια στην επέλαση της μετάλλαξης «Δέλτα»

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη άνοδος κρουσμάτων κατεγράφη στη Βρετανία με 22.868 νέες μολύνσεις τη Δευτέρα. Τα κρούσματα της Κυριακής ήταν 14.876, ενώ η σημερινή καταγραφή συνιστά αρνητικό ρεκόρ πενταμήνου, και συγκεκριμένα τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων από τις 30 Ιανουαρίου έως σήμερα.  

Ωστόσο ο αριθμός των ανακοινωθέντων θανάτων ήταν τρεις έναντι 11 που ανακοινώθηκαν την Κυριακή.

Πυροδοτούμενος από την υπερ – μεταδοτική μετάλλαξη «Δέλτα», ο καθημερινός αριθμός των κρουσμάτων ανεβαίνει σταθερά τον τελευταίο μήνα στη Βρετανία, ωστόσο το ένα εμβολιαστικό πρόγραμμα – εξπρές που εφαρμόζεται, φαίνεται να έχει εξασθενήσει σημαντικά τη σύνδεση μολύνσεων και θανάτων με τον ημερήσιο αριθμό των απωλειών να παραμένει κάτω ή γύρω στα 20.  

Ενα ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο που καταδεικνύει την επικράτηση των εμβολίων έναντι των σοβαρών επιπτώσεων της μετάλλαξης (βαριά νόσηση, θάνατοι) είναι και το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται περίπου 1.500 άνθρωποι (με στοιχεία διαθέσιμα έως τις 24 Ιουνίου).

Στα μέσα Ιανουαρίου όμως, με ανάλογο αριθμό κρουσμάτων, ο αριθμός των νοσηλευομένων ξεπερνούσε σωρευτικά τους 39.000 καθώς το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν είχε καν συμπληρώσει δύο μήνες διάρκειας.

Σύμφωνα με τα σημερινά στατιστικά δεδομένα 44,45 εκατομμύρια Βρετανοί έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση ενώ 32,58 εκατομμύρια έχουν πλήρως εμβολιασθεί.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή 25 Ιουνίου, η Βρετανία είχε καταγράψει 35.204 νέα κρούσματα της μετάλλαξης «Δέλτα» μέσα σε μία εβδομάδα, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό στα 111.157. 

Διαβάστε ακόμη: Η προστασία από τα εμβόλια Pfizer και Moderna μπορεί να διαρκεί για χρόνια

Aίρονται όλοι οι περιορισμοί στις 19 Ιουλίου

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζάβιντ επιβεβαίωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση θα άρει στις 19 Ιουλίου τους περισσότερους από τους εναπομείναντες περιορισμούς για την αποτροπή εξάπλωσης της Covid, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα «περιμένει λεπτό παραπάνω» για να επιστραφεί η πίσω στο κοινό.

«Δεν βλέπουμε κανένα λόγο να προχωρήσουμε πέρα από τις 19 Ιουλίου», δήλωσε στην Βουλή, λέγοντας ότι πέρασε την πρώτη μέρα στο νέο του πόστο, μελετώντας τα δεδομένα κρουσμάτων, θανάτων και νοσηλειών.

«Η 19η Ιουλίου παραμένει η ημερομηνία στόχος μας. Ο πρωθυπουργός την χαρακτήρισε ημερομηνία λήξης. Για μένα, η 19η Ιουλίου δεν είναι μόνο το τέρμα, αλλά η αρχή ενός συναρπαστικού νέου ταξιδιού για τη χώρα μας».

Με πληροφορίες από Reuters, SKY NEWS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή