Εμβολιασμός: Ο συνδυασμός AstraZeneca και Pfizer δημιουργεί ισχυρή ανοσοαπόκριση

Εμβολιασμός: Ο συνδυασμός AstraZeneca και Pfizer δημιουργεί ισχυρή ανοσοαπόκριση

Πρόκειται για ένα εύρημα που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για μεγαλύτερη ευελιξία σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση λιγοστών αποθεμάτων

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο συνδυασμός δόσεων των εμβολίων της Pfizer και της AstraZeneca κατά της Covid-19 προκαλεί μια ισχυρή ανοσοαπόκριση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Πρόκειται για ένα εύρημα που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για μεγαλύτερη ευελιξία σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση λιγοστών αποθεμάτων.

⇒ Διαβάστε επίσης: Μελέτη: Η προστασία από τα εμβόλια Pfizer και Moderna ίσως διαρκεί για χρόνια

Ειδικότερα, μια δόση του εμβολίου της Pfizer και κατόπιν μια δεύτερη εκείνου της AstraZeneca, ή αντίστροφα, έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή υψηλών συγκεντρώσεων αντισωμάτων κατά της Covid-19 όταν χορηγούνται με διαφορά τεσσάρων εβδομάδων, ανέφεραν οι ερευνητές στο ιατρικό περιοδικό The Lancet.

Γιατροί και αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας έχουν αναλύσει διάφορους τρόπους προκειμένου να επεκτείνουν τις προμήθειες των εμβολίων – διευρύνοντας το διάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης, για παράδειγμα – τη στιγμή που πολλές χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος βρίσκονται αντιμέτωπες με ελλείψεις.

Η δυνατότητα συνδυασμού δόσεων ίσως βοηθήσει χώρες με προμήθειες διαφορετικών εμβολίων, να βοηθήσουν η μία την άλλη.

Σημειώνεται ότι η σειρά με την οποία χορηγήθηκαν τα εμβόλια, επηρέαζε τα αποτελέσματα. Μια δόση της AstraZeneca και στη συνέχεια μία της Pfizer είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή υψηλότερου αριθμού αντισωμάτων και Τ – κυττάρων, συγκριτικά με τις περιπτώσεις που μια δόση της Pfizer προηγείτο αυτής της AstraZeneca.

Ωστόσο, και στις δύο περιπτώσεις ο συνδυασμός των δόσεων είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή περισσότερων αντισωμάτων σε σχέση με δύο δόσεις της AstraZeneca, σύμφωνα με τη μελέτη. Η καλύτερη απόκριση με Τ-κύτταρα προήλθε στην περίπτωση που η πρώτη δόση ήταν AstraZeneca και η δεύτερη Pfizer, ενώ η ισχυρότερη ανοσοαπόκριση παρατηρήθηκε στην περίπτωση που και οι δύο δόσεις ήταν της Pfizer.

Πηγή: Bloomberg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή