Εμβόλιο AstraZeneca: Υψηλότερη προστασία με μεγαλύτερο κενό μεταξύ των δύο δόσεων

Εμβόλιο AstraZeneca: Υψηλότερη προστασία με μεγαλύτερο κενό μεταξύ των δύο δόσεων

Μια τρίτη δόση μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τα επίπεδα αντισωμάτων

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανοσολογική απόκριση από το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 βελτιώνεται με ένα μεγαλύτερο κενό, περίπου δέκα μηνών, μεταξύ των δύο δόσεων, ενώ μια τρίτη δόση μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τα επίπεδα αντισωμάτων, σύμφωνα με μελέτη.

Μεγαλώνοντας το διάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν τα προστατευτικά αντισώματα, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η οποία δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

⇒Διαβάστε επίσης: Εμβολιασμός: Ο συνδυασμός AstraZeneca και Pfizer δημιουργεί ισχυρή ανοσοαπόκριση

Οι ερευνητές μπόρεσαν επίσης να δείξουν για πρώτη φορά ότι μια ενισχυτική δόση, η οποία χορηγείται πάνω από έξι μήνες μετά τη δεύτερη, προκαλεί μια ισχυρή απόκριση και αυξάνει τη δυνατότητα του οργανισμού να προστατευτεί απέναντι σε παραλλαγμένα στελέχη. Πολλές κυβερνήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με ελλείψεις εμβολίων και ερωτήματα όπως εάν θα πρέπει να χορηγήσουν ενισχυτικές δόσεις για να διασφαλίσουν ότι τα νοσοκομεία δεν θα γεμίσουν ασφυκτικά και αυτό τον χειμώνα.

Τα αποτελέσματα ίσως να βοηθήσουν πολλές χώρες να αποφασίσουν να περιμένουν περισσότερο για να χορηγήσουν τις δεύτερες δόσεις, δείχνοντας παράλληλα μια τρίτη δόση ως τον τρόπο ενίσχυσης της προστασίας από το εμβόλιο – χωρίς να χρειαστεί το σκεύασμα να επανασχεδιαστεί εκ νέου. Οι περισσότερες χώρες έχουν προτείνει μέχρι σήμερα ένα διάστημα 4 έως 12 εβδομάδων μεταξύ των δύο δόσεων της AstraZeneca.

«Αυτό έχει να κάνει με την ετοιμότητα», αναφέρει ο Άντριου Πόλαρντ, επικεφαλής ερευνητής στις δοκιμές του εμβολίου της Οξφόρδης. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι «μπορούμε να ενισχύσουμε την απόκριση, δίνοντας ακόμη μια δόση του εμβολίου της AstraZeneca και αυτό είναι πολύ σημαντικό», πρόσθεσε.

Πηγή: Bloomberg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή