Γαλλία: Ο κεντροδεξιός που αντιστάθηκε στην Ακροδεξιά

Γαλλία: Ο κεντροδεξιός που αντιστάθηκε στην Ακροδεξιά

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Τις προσδοκίες διέψευσε για μία ακόμη φορά στη ζωή του ο πρώην υπουργός του Νικολά Σαρκοζί, Zαβιέ Μπερτράν, ο οποίος εδραίωσε με τον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών τη νίκη του στη βόρεια Γαλλία, ανοίγοντας τον δρόμο για προεδρική υποψηφιότητα με τα χρώματα της Κεντροδεξιάς.

Η αποφασιστική νίκη του, που απέκλεισε τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν από την περιφέρεια της βόρειας Γαλλίας, του επιτρέπει πλέον να μιλάει ανοικτά για τις προεδρικές βλέψεις του, προκαλώντας την οργή του ηγέτη των Ρεπουμπλικανών, Λοράν Βοκέζ. Παρότι ο Μπερτράν δεν έχει πιθανότητες εκλογής στην προεδρία, με τις σφυγμομετρήσεις να του δίνουν ποσοστό 15%, η δημοτικότητά του μπορεί να τον αναδείξει στην κρίσιμη τρίτη θέση της προτίμησης των ψηφοφόρων, πίσω από τον πρόεδρο Μακρόν και τη Μαρίν Λεπέν.

Ο 56χρονος Μπερτράν υπήρξε ασφαλιστής και δεν έχει αποφοιτήσει από τις «μεγάλες σχολές» που εξέθρεψαν το σύνολο της γαλλικής πολιτικής ηγεσίας. Οι συνάδελφοί του στην Εθνοσυνέλευση τον αποκαλούσαν «φλοκ φλοκ», για τον ήχο που έκαναν τα –οικονομικά– παπούτσια του στα μαρμάρινα δάπεδα του Ανακτόρου Μπουρμπόν, υπενθυμίζοντας την ταπεινή καταγωγή του. Ακόμη και ο Σαρκοζί, που του εμπιστεύθηκε υπουργικό χαρτοφυλάκιο στις κυβερνήσεις του, δεν φέρεται να συμπαθεί τον Μπερτράν, με την αντιπάθεια αυτή να αποτελεί σημαντικό πρόσκομμα στις φιλοδοξίες του πρώην υπουργού, ο οποίος χρειάζεται το κομματικό δίκτυο του Σαρκοζί για να εξασφαλίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών.

Ο γκωλικός πρόεδρος της περιφέρειας της Β. Γαλλίας θέλει να εμφανισθεί ως ο μόνος ικανός να «βάλει τάξη» στη χώρα, σεβόμενος κάποιες αρχές του κράτους πρόνοιας. Η δύναμη του Μπερτράν κρύβεται στην άρνησή του να ντυθεί κομψά και στα «χαμηλού επιπέδου γούστα του», όπως είναι η αγάπη του για το γαλλικό εμπορικό σινεμά, το ποδόσφαιρο και η παραδοσιακή γαλλική κουζίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή