Κατάρρευση κτιρίου στη Φλόριντα: Σβήνουν οι ελπίδες για εντοπισμό επιζώντων

Κατάρρευση κτιρίου στη Φλόριντα: Σβήνουν οι ελπίδες για εντοπισμό επιζώντων

Οι αρχές αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο να μην βρεθούν άλλοι επιζώντες

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται για έκτη ημέρα σήμερα στα ερείπια του 12όροφου συγκροτήματος κατοικιών Champlain Towers South στη Φλόριντα, όπου τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ άλλοι 150 θεωρούνται αγνοούμενοι και πιστεύεται ότι έχουν πεθάνει.

Με τις ελπίδες να σβήνουν όσο περνούν οι ώρες, οι αρχές αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο να μην βρεθούν άλλοι επιζώντες στα συντρίμμια του κτιρίου με τα 156 διαμερίσματα, τμήμα του οποίου κατέρρευσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης όταν οι ένοικοι κοιμόνταν.

Οι οικογένειες των 150 αγνοούμενων «αντιμετωπίζουν τα νέα ότι οι αγαπημένοι τους ενδέχεται να μην βρεθούν ζωντανοί, αν και εξακολουθούν να ελπίζουν», δήλωσε η δήμαρχος της κομητείας Μαϊάμι- Ντέιντ Ντανιέλα Λιβάιν Κάβα χθες Δευτέρα το βράδυ στους δημοσιογράφους.

«Οι αγαπημένοι τους ενδέχεται να ανασυρθούν διαμελισμένοι», πρόσθεσε η Κάβα.

Αξιωματούχοι ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα το βράδυ ότι οι ομάδες που ερευνούν ανάμεσα σε κομμάτια τσιμέντου και μετάλλων εξακολουθούν να θεωρούν ότι πρόκειται για μια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, στην οποία συμμετέχουν σκύλοι, κάμερες θερμικής απεικόνισης και γερανοί.

Όμως κανείς δεν έχει βγει ζωντανός από τα ερείπια, παρά μόνο λίγες ώρες μετά την κατάρρευση του κτιρίου στο Σέρφσάιντ.

Έκθεση μηχανικού

Η τραγωδία αυτή ενδέχεται να είναι μεταξύ των πιο σοβαρών δυστυχημάτων στις ΗΠΑ που οφείλονται σε δομικά προβλήματα κτιρίων.

Δύο εσωτερικοί διάδρομοι κατέρρευσαν στο λόμπι του ξενοδοχείου Hyatt Regency στην Κάνσας Σίτι του Μιζούρι στη διάρκεια ενός πάρτι τον Ιούλιο του 1981, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 114 άνθρωποι.

Τον Ιανουάριο του 1922, 98 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν λόγω της υπερβολικής συσσώρευσης χιονιού κατέρρευσε η στέγη του Knickerbocker Theatre στην πόλη Ουάσιγκτον στη διάρκεια προβολής ταινίας.

Τα αίτια της αιφνιδιαστικής κατάρρευσης του κτιρίου στο Μαϊάμι, ηλικίας 40 ετών, ερευνώνται, όμως η προσοχή των αρχών έχει στραφεί στις δομικές ζημιές που εντοπίστηκαν από μηχανικό το 2018.

Η έκθεση αυτή, που δόθηκε τώρα στη δημοσιότητα, έδειχνε πως ένας μηχανικός είχε βρει στοιχεία για μεγάλη δομική ζημιά κάτω από την πισίνα και «φθορά του σκυροδέματος» στον υπόγειο χώρο στάθμευσης του 12όροφου συγκροτήματος κατοικιών, τρία χρόνια πριν αυτό καταρρεύσει την περασμένη Πέμπτη. Ο μηχανικός Φράνκι Μοραμπίτο είχε προειδοποιήσει στην έκθεσή του ότι οι φθορές «θα επεκταθούν εκθετικά», αν δεν επισκευαστούν.

Ένα μήνα αργότερα όμως ο Ρος Πριέτο, επιθεωρητής του δήμου του Σέρφσαϊντ, συναντήθηκε με ενοίκους του κτιρίου και τους διαβεβαίωσε πως το κτίριο ήταν «σε πολύ καλή κατάσταση», σύμφωνα με τα πρακτικά της συνάντησης που είχε πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο 2018 και δημοσιοποιήθηκαν από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Εξάλλου η Τζιν Γουοντνίκι πρόεδρος της ένωσης ενοίκων του Champlain Towers South τους είχε προειδοποιήσει τον Απρίλιο του 2021 σε επιστολή της ότι η εμφανής φθορά στο σκυρόδεμα που είχε εντοπιστεί τρία χρόνια νωρίτερα «επιδεινώθηκε σημαντικά», όπως και οι φθορές στην ταράτσα, και τους ζητούσε να πληρώσουν περίπου 15 εκατομμύρια δολάρια για την επιδιόρθωσή τους, ανέφεραν χθες οι εφημερίδες Τhe Wall Street Journal και USA Today.

Η Γουντνίνκι επέζησε της κατάρρευσης του κτιρίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή