Έρευνα: Άλλοι 1.500 Βρετανοί θα πεθαίνουν ετησίως από τη μετά-Brexit διατροφική επιδείνωση

Έρευνα: Άλλοι 1.500 Βρετανοί θα πεθαίνουν ετησίως από τη μετά-Brexit διατροφική επιδείνωση

Οι διμερείς συμφωνίες χώρες εκτός ΕΕ θα μειώσουν φρούτα και λαχανικά και θα αυξήσουν το κόκκινο κρέας

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις Βρετανοί κάθε μέρα και συνολικά 1.500 κάθε χρόνο θα πεθαίνουν εξαιτίας της κακής ποιότητας των τροφίμων που θα εισάγει το Ηνωμένο Βασίλειο με βάση τις μετά-Brexit διμερείς εμπορικές συμφωνίες που έχει συνάψει με τρίτες χώρες, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η Μεγάλη Βρετανία βασίζεται σημαντικά (περί το 50%) στις εισαγωγές τροφίμων για να καλύψει τις ανάγκες της, καθώς η εγχώρια παραγωγή δεν αρκεί, και μέχρι τώρα τα περισσότερα τρόφιμα προς το νησί προέρχονταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπολογίζεται ότι τα τρία τέταρτα των φρούτων και λαχανικών που καταναλώνονται στη Βρετανία έχουν εισαχθεί.

Έρευνα που δημοσιεύεται στην έγκυρη επιθεώρηση Nature Food δείχνει ότι δεδομένης ήδη της επιβεβαρυμένης δίαιτας των Βρετανών από junk food λίγα φρούτα και λαχανικά και υπερβολικά πολύ κόκκινο κρέας και αλλαντικά, τα πράγματα θα χειροτερέψουν περαιτέρω.

Ήδη το Brexit έχει προξενήσει προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία της βρετανικής αγοράς τροφίμων, και αναμένεται να επιδεινωθεί η κατάσταση όταν η μεταβατική περίοδος της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ ολοκληρωθεί τον Ιούλιο.

Οι Βρετανοί θα χάσουν σε μεγάλο βαθμό τα ποιοτικά και πιστοποιημένα τρόφιμα που παράγουν οι χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ενώ τα ράφια των σούπερ μάρκετ θα γεμίσουν με χλωριωμένα κοτόπουλα και μοσχαρίσιο κρέας ενισχυμένο με ορμόνες, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Η απάντηση του Λονδίνου στις προκλήσεις που συνεπάγεται η απώλεια των χωρίς δασμούς εισαγωγών από τους «27» συνίσταται στη σύναψη νέων εμπορικών συμφωνιών με κράτη εκτός της ΕΕ, όπως με τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και άλλες χώρες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.

Υπολογίζεται ότι σύμφωνα με τις διμερείς συμφωνίες που έχουν συναφθεί, οι εισαγωγές μοσχαρίσιου κρέατος μπορεί να αυξηθούν έως και 50%, και εκείνες του χοιρινού και του σιταριού κατά 20%. Οι εγχώριες τιμές και η παραγωγή θα υποστούν πιέσεις, η κατανάλωση φαγητού και η πρόσληψη θερμίδων θα αυξηθούν και μαζί τους και οι ασθένειες που συνδέονται με την κακή διατροφή.

Έτσι με δεδομένη την προοδευτική (περαιτέρω) περικοπή κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, και την αύξηση του κόκκινου κρέατος, προβλέπεται νέα επιβάρυνση στην υγεία των Βρετανών υπηκόων με επιπλέον 1.500 θανάτους ετησίως εξαιτίας της μη ισορροπημένης διατροφής τους.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή