Αποστάσεις Κομισιόν από Βερολίνο για τους περιορισμούς στις μετακινήσεις

Αποστάσεις Κομισιόν από Βερολίνο για τους περιορισμούς στις μετακινήσεις

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την ανάγκη άμεσης εφαρμογής των νέων συστάσεων για τις μετακινήσεις εντός και εκτός Ε.Ε. και των προβλέψεων του νέου Κανονισμού για το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid υπογραμμίζουν σε επιστολή τους προς τα κράτη-μέλη η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν και ο επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς.

Στην επιστολή, που εστάλη χθες και που βρίσκεται στη διάθεση της «Κ», οι τρεις επίτροποι υπενθυμίζουν ότι βάσει της σύστασης για τις μετακινήσεις εντός της ζώνης Σένγκεν, δεν πρέπει να επιβάλλουν επιπλέον υποχρεώσεις ή περιορισμούς σε πολίτες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή που έχουν αναρρώσει κατά το τελευταίο εξάμηνο από Covid-19.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην επιστολή: «Τα κράτη-μέλη συμφώνησαν στους όρους υπό τους οποίους πλήρως εμβολιασμένα άτομα και άτομα που έχουν αναρρώσει που είναι κάτοχοι του Ενωσιακού Πιστοποιητικού Covid εξαιρούνται από την υποχρέωση να υποβάλλονται σε τεστ ή σε καραντίνα όταν ταξιδεύουν…Σας ενθαρρύνουμε έντονα να εφαρμόσετε το ταχύτερο δυνατόν τη Σύσταση του Συμβουλίου, ειδικά τις εξαιρέσεις που αφορούν τους πλήρως εμβολιασμένους και όσους έχουν αναρρώσει, τις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ακεραιότητας των οικογενειών που ταξιδεύουν και τα μέτρα να βασίζονται στα χρώματα του χάρτη που δημοσιεύει εβδομαδιαίως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων». Η σύσταση αυτή, σημειώνουν οι τρεις επίτροποι, πρέπει να εφαρμοστεί ιδανικά πριν την 1η Ιουλίου, όταν θα τεθεί εν ισχύι ο Κανονισμός για το Πιστοποιητικό Covid.

Επιπλέον, οι εθνικές αρχές – σημειώνεται στην επιστολή – θα πρέπει να βρίσκονται σε στενή συνεννόηση με τις αεροπορικές εταιρείες και άλλους παράγοντες του ταξιδιωτικού τομέα, αλλά και να ενημερώνουν τακτικά  και εγκαίρως τον ιστότοπο reopen.eu, ώστε να γνωρίζουν όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν τι ισχύει σε κάθε χώρα. Οι επίτροποι αναφέρονται επίσης στην ανάγκη επαγρύπνησης έναντι της παραλλαγής Δ, που θα αποτελεί το 90% των κρουσμάτων στην Ευρώπη ως το τέλος του Αυγούστου. Σε αυτό το πλαίσιο μνημονεύεται και η δυνατότητα ενεργοποίησης του «φρένου εκτάκτου ανάγκης» στις μετακινήσεις, όταν δικαιολογείται από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή η Γερμανία απαγόρευσε τις μη ζωτικές μετακινήσεις προς και από την Πορτογαλία και επέβαλε δύο εβδομάδες καραντίνα στις αφίξεις από την ιβηρική χώρα, λόγω μεγάλης διασποράς του στελέχους Δ. Η Πορτογαλία, στον χάρτη του ECDC, βρίσκεται στην πράσινη και την πορτοκαλί, όχι την κόκκινη ζώνη.

Τέλος, στην επιστολή ενθαρρύνονται τα κράτη-μέλη που δεν έχουν ολοκληρώσει την τεχνική διαδικασία διασύνδεσης με την ευρωπαϊκή πύλη που Πιστοποιητικού Covid να το κάνουν άμεσα. Ως χθες επτά χώρες δεν πληρούσαν ακόμα τις σχετικές τεχνικές προδιαγραφές. Οι πιο καθυστερημένες είναι η Ιρλανδία, η Ουγγαρία και η Μάλτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή