«Οχι» σε πρόσθετους περιορισμούς για εμβολιασμένους

«Οχι» σε πρόσθετους περιορισμούς για εμβολιασμένους

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την ανάγκη άμεσης εφαρμογής των νέων συστάσεων για τις μετακινήσεις εντός και εκτός Ε.Ε. και των προβλέψεων του νέου κανονισμού για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό COVID υπογραμμίζουν σε επιστολή τους προς τα κράτη-μέλη η επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, και ο επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς. Στην επιστολή, που εστάλη προχθές και βρίσκεται στη διάθεση της «Κ», οι τρεις επίτροποι υπενθυμίζουν ότι βάσει της σύστασης για τις μετακινήσεις εντός της ζώνης Σένγκεν δεν πρέπει να επιβάλλονται επιπλέον υποχρεώσεις ή περιορισμοί σε πολίτες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή έχουν αναρρώσει κατά το τελευταίο εξάμηνο από COVID-19.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται: «Τα κράτη-μέλη συμφώνησαν στους όρους υπό τους οποίους πλήρως εμβολιασμένα άτομα και άτομα που έχουν αναρρώσει και είναι κάτοχοι του ενωσιακού πιστοποιητικού COVID εξαιρούνται από την υποχρέωση να υποβάλλονται σε τεστ ή σε καραντίνα όταν ταξιδεύουν… Σας ενθαρρύνουμε έντονα να εφαρμόσετε το ταχύτερο δυνατόν τη σύσταση του συμβουλίου, ειδικά τις εξαιρέσεις που αφορούν τους πλήρως εμβολιασμένους και όσους έχουν αναρρώσει». Σημειώνεται επίσης ότι τα όποια μέτρα πρέπει «να βασίζονται στα χρώματα του χάρτη που δημοσιεύει εβδομαδιαίως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων». Η σύσταση αυτή, σημειώνουν οι τρεις επίτροποι, πρέπει να εφαρμοστεί ιδανικά πριν από την 1η Ιουλίου, όταν θα τεθεί εν ισχύι ο κανονισμός για το πιστοποιητικό COVID.

Επιπλέον, οι εθνικές αρχές –σημειώνεται στην επιστολή– θα πρέπει να βρίσκονται σε στενή συνεννόηση με τις αεροπορικές εταιρείες και άλλους παράγοντες του ταξιδιωτικού τομέα, αλλά και να ενημερώνουν τακτικά και εγκαίρως τον ιστότοπο reopen.eu, ώστε όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν, να γνωρίζουν τι ισχύει σε κάθε χώρα. Οι επίτροποι αναφέρονται παράλληλα στην ανάγκη επαγρύπνησης έναντι της παραλλαγής «Δέλτα». Σε αυτό το πλαίσιο μνημονεύεται και η δυνατότητα ενεργοποίησης του «φρένου εκτάκτου ανάγκης» στις μετακινήσεις, όταν δικαιολογείται από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή η Γερμανία απαγόρευσε τις μη ζωτικές μετακινήσεις προς και από την Πορτογαλία και επέβαλε δύο εβδομάδες καραντίνα σε όλες τις αφίξεις από την ιβηρική χώρα, εξαιτίας μεγάλης διασποράς του στελέχους «Δέλτα». Στον χάρτη του ECDC η Πορτογαλία βρίσκεται στην πράσινη και στην «πορτοκαλί», όχι στην «κόκκινη» ζώνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή