Κακοποιήθηκε άγρια ο Βρετανός «Τσιόδρας»

Κακοποιήθηκε άγρια ο Βρετανός «Τσιόδρας»

Πιθανώς να χορηγηθεί αστυνομική συνοδεία στον καθηγητή Κρις Ουίτι

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οργή και θλίψη προκάλεσε η απρόκλητη επίθεση που δέχθηκε την Κυριακή ο καθηγητής Κρις Ουίτι, ο «εθνικός λοιμωξιολόγος» της Βρετανίας και επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών. Στο βίντεο που είδε τα φώτα της δημοσιότητας, δύο άνδρες εμφανίζονται να πλησιάζουν τον καθηγητή ενώ περπατούσε στο πάρκο του Σεντ Τζέιμς, στο κεντρικό Λονδίνο, να τον αγκαλιάζουν βίαια και να τον απωθούν γελώντας και γιουχάροντάς τον όσο εκείνος προσπαθεί να ξεφύγει. Σύμφωνα με πληροφορίες της μητροπολιτικής αστυνομίας του Λονδίνου, στους δύο άνδρες έγιναν αυστηρές συστάσεις, ενώ η έρευνα συνεχίζεται. 

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και το σύνολο του πολιτικού κόσμου εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για το συμβάν. Ο Τζόνσον, σε ανάρτησή του στο Twitter, έγραψε: «Καταδικάζω τη συμπεριφορά αυτών των τραμπούκων. Οι σκληρά εργαζόμενοι δημόσιοι λειτουργοί δεν πρέπει να βρίσκονται αντιμέτωποι με τέτοιες πρακτικές εκφοβισμού στους δρόμους μας. Αυτό δεν πρόκειται να το ανεχθούμε».

Λίγο αργότερα, ο νέος υπουργός Υγείας της χώρας, Σαντζίντ Τζαβίντ, χαρακτήριζε το συμβάν «απεχθές και εντελώς απαράδεκτο», τονίζοντας ότι ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών εργάζεται ακατάπαυστα για το καλό όλων. «Αυτοί που συμπεριφέρθηκαν έτσι θα πρέπει να ντρέπονται», κατέληξε. Εντονες αντιδράσεις υπήρξαν και από το Εργατικό Κόμμα. Ο ηγέτης του, σερ Κιρ Στάρμερ, χαρακτήρισε «αηδιαστική» τη συμπεριφορά των δύο δραστών, καλώντας την αστυνομία να πραγματοποιήσει ενδελεχή έρευνα. 

Υβρεις και διαμαρτυρίες

Δεν ήταν πάντως αυτή η πρώτη φορά που ο καθηγητής Ουίτι ήρθε αντιμέτωπος με την οργή ορισμένων πολιτών. Μόλις μία ημέρα πριν από το συμβάν, το περασμένο Σάββατο, διαδηλωτές που τίθενται κατά των περιοριστικών μέτρων συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι του, φωνάζοντας ότι είναι προδότης και δολοφόνος. Τον Φεβρουάριο, την ώρα που περίμενε να πάρει φαγητό, ένας άνδρας άρχιζε να τον βρίζει και να τον αποκαλεί ψεύτη. 

H υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Πρίτι Πατέλ εξέφρασε, επίσης, τον αποτροπιασμό της για την κακοποίηση του καθηγητή Ουίτι, επισημαίνοντας ότι πιθανώς να τεθεί υπό αστυνομική προστασία. «Είναι πολύ σημαντικό ο Κρις να έχει τη σωστή υποστήριξη. Είναι θλιβερό να βλέπουμε ένα τόσο σημαντικό δημόσιο πρόσωπο, που καθημερινά υπηρετεί τη χώρα ώστε να είμαστε όλοι ασφαλείς, να γίνεται θύμα τέτοιας κακοποίησης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή