Διαβεβαιώσεις Τουρκίας για Συνθήκη Μοντρέ

Διαβεβαιώσεις Τουρκίας για Συνθήκη Μοντρέ

διαβεβαιώσεις-τουρκίας-για-συνθήκη-μ-561417640

Το φαραωνικό σχέδιο για τη Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης, που θα συνδέει απευθείας τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Μαρμαρά, παρακάμπτοντας τα Δαρδανέλλια, δεν θα επηρεάσει τη Συνθήκη του Μοντρέ. Αυτή την ισχυρή διαβεβαίωση έδωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, τον οποίο φιλοξένησε στην Αττάλεια. Η συνάντηση των δύο ανδρών έλαβε χώρα σε μια περίοδο αυξημένων εντάσεων στις διμερείς σχέσεις, λόγω της υποστήριξης που παρέχει η Τουρκία στην Ουκρανία και της συμμετοχής της στα εν εξελίξει γυμνάσια του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα.

Στην κοινή συνέντευξη των δύο υπουργών μετά το πέρας των συνομιλιών τους, ο Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή «σήμερα μας ξεκαθαρίστηκε ότι η κατασκευή της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης δεν θα ανοίξει το έδαφος για την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων (προφανώς του ΝΑΤΟ) στην περιοχή». Επιπλέον, χαιρέτισε την προμήθεια ρωσικών πυραύλων S-400 από την Αγκυρα και την ομαλή προώθηση των εργασιών για την κατασκευή, με ρωσική τεχνογνωσία, του πυρηνικού σταθμού Ακούγιου, ο πρώτος αντιδραστήρας του οποίου αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί το 2023, στα 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Στο τραπέζι των συνομιλιών τέθηκαν επίσης τα προβλήματα της Λιβύης, της Συρίας και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου οι δύο χώρες συνεργάζονται για τη θωράκιση της ειρήνης, παρά το γεγονός ότι υποστηρίζουν αντίπαλες παρατάξεις των εμπολέμων. Με ικανοποίηση έγινε δεκτή στην Αγκυρα η δήλωση Λαβρόφ, που εγκωμίασε την Αττάλεια ως δημοφιλή προορισμό των Ρώσων τουριστών. Την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία ήρε τις απαγορεύσεις που είχαν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας στα ταξίδια προς την Τουρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή