Γερμανία: Στο στόχαστρο των ΜΜΕ και πάλι η Μπέρμποκ

Γερμανία: Στο στόχαστρο των ΜΜΕ και πάλι η Μπέρμποκ

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ολοένα και πιο κωμικές γίνονται οι απόπειρες δολοφονίας χαρακτήρα της υποψήφιας των Πρασίνων για την καγκελαρία της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, από συντηρητικά μέσα ενημέρωσης της Γερμανίας, με προεξάρχουσα την εφημερίδα Bild. Το τελευταίο «εύρημα» αφορά στο βιβλίο που συνέγραψε η Μπέρμποκ με τίτλο «Τώρα. Πώς θα ανανεώσουμε τη χώρα», αποσπάσματα του οποίου είναι αντιγραφές. 

Πρόκειται για αποσπάσματα που αφορούν στοιχεία όπως το ύψος ουρανοξυστών ή πολιτικές απόψεις ανθρώπων, όπως αυτοί τις διατύπωσαν. Η Γερμανία είναι η χώρα όπου καταγγελίες για λογοκλοπή έχουν βάλει τέλος σε πολιτικές καριέρες, όταν όμως αφορούν διδακτορικές διατριβές και τα κλεμμένα αποσπάσματα εμπίπτουν στις διατάξεις του δικαίου πνευματικής ιδιοκτησίας. Με αυτόν τον άδοξο τρόπο αποκαθηλώθηκε ο πρώην υπουργός Αμυνας Καρλ Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ και πιο πρόσφατα η υπουργός Οικογενειακής Πολιτικής Κριστίνα Γκίφεϊ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ούτε ο ερευνητής λογοκλοπών, ο Αυστριακός Στέφαν Βέμπερ, που ανέδειξε την υπόθεση, θεωρεί ότι υπάρχει κάτι παράνομο. Ο εκδοτικός οίκος ανακοίνωσε ότι το βιβλίο είχε ελεγχθεί προσεκτικά πριν κυκλοφορήσει, τον περασμένο μήνα, και δεν βρέθηκαν παραβιάσεις του δικαίου πνευματικής ιδιοκτησίας. 

«Εδώ και μήνες η Μπέρμποκ είναι στόχος μιας δηλητηριώδους εκστρατείας ως άτομο, ως γυναίκα, ως εκπρόσωπος μιας νεότερης γενιάς. Τη θεωρούν απειλή για τις κατεστημένες δομές εξουσίας και τη βλάπτουν όπου μπορούν. Αλλά και αυτή διευκολύνει τους αντιπάλους της περισσότερο από όσο θα χρειαζόταν», σχολίασε η Κονστάντσε φον Μπούλιον στην εφημερίδα Ζιντόιτσε. Αλλοι σχολιαστές επισημαίνουν την ηπιότητα του τόνου των Πρασίνων, οι οποίοι, ίσως επειδή είναι ανοικτοί στη συγκυβέρνηση με οποιαδήποτε πολιτική δύναμη πλην της AfD, δεν επιτίθενται στα υπόλοιπα κόμματα, αρκούμενοι στην απλή παράθεση των δικών τους πολιτικών προτάσεων. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τοποθετούν τους Πράσινους γύρω στο 20% και τους Χριστιανοδημοκράτες γύρω στο 30%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή