Γεφυροποιός η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Βερολίνο

Γεφυροποιός η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Βερολίνο

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τη μέχρι σήμερα πρόεδρο του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, Εϊμι Γκάτμαν, σχεδιάζει να διορίσει ως πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Βερολίνο ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με πηγές του Λευκού Οίκου.

Η 71χρονη Γκάτμαν, ο πατέρας της οποίας επέζησε του Ολοκαυτώματος, θα γίνει η πρώτη πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, εφόσον ο διορισμός της εγκριθεί από τη Γερουσία στην Ουάσιγκτον. Πηγές του Λευκού Οίκου επιβεβαίωσαν έτσι την πληροφορία που δημοσίευσε πρώτο το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, για επικείμενο διορισμό της Γκάτμαν στην πρεσβεία στο Βερολίνο. Δεν θα είναι, όμως, η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ διορίζουν πρέσβειρα στο Βερολίνο, καθώς την «πρωτιά» κατέχει η Ροζάν Ρίτζουεϊ, που διορίστηκε στην πρωτεύουσα της πάλαι ποτέ Ανατολικής Γερμανίας τη δεκαετία του 1980.

Ο διορισμός της Γκάτμαν πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία των ΗΠΑ και από τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Εφόσον εγκριθεί, η Γκάτμαν θα αντικαταστήσει τη σημερινή επιτετραμμένο των ΗΠΑ στο Βερολίνο, Ρόμπιν Κουίνβιλ. Οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν πρεσβευτή στη Γερμανία από τον Ιούνιο του 2020.

Τα τελευταία χρόνια η σχέση Ουάσιγκτον – Βερολίνου υπήρξε ιδιαίτερα ταραγμένη, εν μέρει εξαιτίας της επιλογής του Ρίτσαρντ Γκρενέλ ως πρέσβη. Ο Γκρενέλ είχε προκαλέσει αρνητικά σχόλια για την επιθετική διπλωματική στάση του και τη στήριξη που προσέφερε με τις δηλώσεις του σε ακροδεξιά κινήματα σε όλη την Ευρώπη. Ο πρώην πρεσβευτής είχε κατηγορήσει τη Γερμανία για τη συμμετοχή της στον αγωγό φυσικού αερίου από τη Ρωσία, Nord Stream 2, καταγγέλλοντας το Βερολίνο για συνειδητό πλήγμα κατά του ΝΑΤΟ.

«Με την Εϊμι Γκάτμαν ο πρόεδρος Μπάιντεν επιλέγει μία έμπειρη γεφυροποιό, η οποία αναλαμβάνει στον απόηχο του Ρίτσαρντ Γκρενέλ», είπε ο Γιόχαν Βάντεφουλ, ανώτατο κοινοβουλευτικό στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος CDU της καγκελαρίου Μέρκελ. Η Γκάτμαν υπήρξε πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια από το 2016 και είναι ειδικός σε θέματα δημοκρατίας και ηθικής. Εχει υπηρετήσει ως πρόεδρος της Επιτροπής Θεμάτων Βιοηθικής του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Σε συνέντευξή της το 2013, ανέφερε ότι οι εμπειρίες του Εβραίου πατέρα της στη ναζιστική Γερμανία διαμόρφωσαν αποφασιστικά τον τρόπο σκέψης της. «Είναι αλήθεια ότι όλη η οικογένειά μου θα είχε εξαφανιστεί, εάν ο πατέρας μου δεν είχε επιβιώσει από το Ολοκαύτωμα», είχε πει η Γκάτμαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή