ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Η Μόσχα ξεκινά την εκστρατεία ενισχυτικών εμβολίων – Νέο ρεκόρ θανάτων

Τα νοσοκομεία στη Μόσχα θα αρχίσουν να προσφέρουν ενισχυτικές δόσεις εμβολίων έναντι της COVID-19

rosia-i-moscha-xekina-tin-ekstrateia-enischytikon-emvolion-neo-rekor-thanaton-561418057

Τα νοσοκομεία στη Μόσχα θα αρχίσουν να προσφέρουν ενισχυτικές δόσεις εμβολίων έναντι της COVID-19, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης, ενώ Ρώσοι αξιωματούχοι προσπαθούν να ανακόψουν την αύξηση των κρουσμάτων, η οποία αποδίδεται στο ιδιαιτέρως μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος «Δέλτα».

Το υπουργείο Υγείας εξέδωσε την Τετάρτη νέους κανονισμούς για το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού, συστήνοντας στα νοσοκομεία να χορηγούν ενισχυτικές δόσεις σε ανθρώπους που εμβολιάστηκαν πριν από έξι μήνες ή και νωρίτερα, με τη Ρωσία να γίνεται μια από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που ξεκινά επισήμως τον επανεμβολιασμό.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Δυσοίωνο το φθινόπωρο εξαιτίας της «Δέλτα»

Η εκστρατεία, την οποία το υπουργείο Υγείας χαρακτήρισε «έκτακτο» εμβολιασμό, έρχεται ως αποτέλεσμα της πρόσφατης σημαντικής αύξησης στα κρούσματα κορωνοϊού, σε συνδυασμό με το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στη χώρα.

Διαδοχικά ρεκόρ θανάτων

Η Ρωσία ανακοίνωσε την Πέμπτη 672 θανάτους που συνδέονται με τον κορωνοϊό, ο υψηλότερος αριθμός επιβεβαιωμένων θανάτων σε μία μόνο ημέρα από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων την οποία οι αρχές αποδίδουν στο παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα.

Η κυβερνητική ομάδα δράσης για τον κορωνοϊό επιβεβαίωσε επίσης 23.543 νέα κρούσματα COVID-19 το τελευταίο 24ωρο, ο υψηλότερος αριθμός μολύνσεων από τις 17 Ιανουαρίου, συμπεριλαμβανομένων 7.597 στη Μόσχα. Αυτό οδήγησε τον συνολικό τους αριθμό στη χώρα σε 5.538.142 από την αρχή της πανδημίας.

Ο εθνικός απολογισμός των νεκρών λόγω της COVID-19 στη Ρωσία ανέρχεται πλέον σε 135.886. Η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία διενεργεί δική της καταμέτρηση και έχει πει ότι η Ρωσία έχει καταγράψει περίπου 270.000 θανάτους που σχετίζονται με την COVID-19 από τον Απρίλιο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021.

Παρά το γεγονός ότι το εμβολιαστικό της πρόγραμμα ξεκίνησε τον Ιανουάριο, η Ρωσία έχει ανοσοποιήσει μόλις το 16% του πληθυσμού της, ή 23 εκατ. από τους περίπου 144 εκατ. κατοίκους, εν μέσω χαμηλής ζήτησης και καχυποψίας για τα εμβόλια παρόλο που η χώρα ανέπτυξε τα δικά της.

Το υπουργείο Υγείας είπε ότι συνιστά ενισχυτικές δόσεις για τους εμβολιασμένους κάθε έξι μήνες έως ότου ανοσοποιηθεί τουλάχιστον το 60% των ενηλίκων.

Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν ανέφερε ότι ο επανεμβολιασμός είναι διαθέσιμος με τα τέσσερα καταχωρισμένα εμβόλια, αλλά ότι το σκεύασμα Sputnik V και το μονοδοσικό Sputnik-Light αρχικά θα χρησιμοποιηθούν σε οκτώ κλινικές σε όλη την πόλη.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Τελευταίες ειδήσεις

Κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη: Μυστήριο με το έργο του Μονκάλβο

Σε κλοιό καύσωνα η χώρα- Σε επιφυλακή οι αρχές, συστάσεις προς τους πολίτες