Εμβόλιο Johnson & Johnson: Αποτελεσματικό και κατά της μετάλλαξης «Δέλτα» – Παρέχει ανοσία για τουλάχιστον οκτώ μήνες

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Αποτελεσματικό και κατά της μετάλλαξης «Δέλτα» – Παρέχει ανοσία για τουλάχιστον οκτώ μήνες

Η εταιρεία Johnson & Johnson ανακοίνωσε ότι το μονοδοσικό εμβόλιό της παρέχει ισχυρή προστασία έναντι της ταχέως μεταδιδόμενης μετάλλαξης «Δέλτα» και άλλων στελεχών της Covid-19

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εταιρεία Johnson & Johnson ανακοίνωσε ότι το μονοδοσικό εμβόλιό της παρέχει ισχυρή προστασία έναντι της ταχέως μεταδιδόμενης μετάλλαξης «Δέλτα» και άλλων στελεχών της Covid-19 και παρέχει διαρκή προστασία έναντι της λοίμωξης ευρύτερα.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη όσοι έλαβαν το εμβόλιο παρήγαγαν ισχυρά αντισώματα εξουδετέρωσης για τουλάχιστον οκτώ μήνες έναντι όλων των μεταλλάξεων, συμπεριλαμβανομένης και της «Δέλτα», που πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Πρόσθεσε δε ότι το εμβόλιο της είναι κατά 85% αποτελεσματικό και θα μπορούσε να αποτρέψει τη νοσηλεία και τον θάνατο. 

Το εμβόλιο εμφανίζει μικρή μόνο μείωση στην αποτελεσματικότητα του έναντι της «Δέλτα», συγκριτικά με το αρχικό στέλεχος του ιού, που εμφανίστηκε στην Κίνα, σύμφωνα με τους «New York Times».

Είναι όμως πιο αποτελεσματικό έναντι της «Δέλτα» από ό,τι έναντι της «νοτιοαφρικανικής» παραλλαγής «Βήτα», κάτι που έχει φανεί να συμβαίνει και στα εμβόλια τύπου mRNA.

Διαβάστε επίσης

Μετάλλαξη Δέλτα: Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων της AstraZeneca, Pfizer και Moderna

«Είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι, στην πραγματικότητα, σίγουροι ότι δεν υπάρχει ανάγκη για ενισχυτική δόση αυτή τη στιγμή και ότι είμαστε προστατευμένοι από διάφορα στελέχη», δήλωσε ο Γιόχαν Βαν Χουφ, ο επικεφαλής της J&J παγκοσμίως για μολυσματικές ασθένειες και εμβόλια.

Η λήψη του εμβολίου εξουδετέρωσε την μετάλλαξη «Δέλτα» εντός 29 ημερών από την πρώτη δόση και η προστασία ωρίμασε και βελτιώθηκε με την πάροδο του χρόνου, ανέφερε η εταιρεία.

Με τα πιο πρόσφατα δεδομένα, ο Βαν Χουφ είπε ότι η J&J δεν πιστεύει ότι τα άτομα που έλαβαν το εμβόλιο της θα χρειαστούν ενισχυτική δόση μέσα σε ένα χρόνο.

«Και αν απαιτείται ενίσχυση», είπε, «δεν πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αλλάξουμε τη σύνθεση».

Τα ευρήματα που αποκάλυψε η J&J την Πέμπτη προήλθαν από δύο μελέτες.

Η εταιρεία αξιολόγησε τα δείγματα αίματος οκτώ συμμετεχόντων στην κλινική δοκιμή τελευταίου σταδίου του εμβολίου της για να αξιολογήσει τα αντισώματα εξουδετέρωσης που παράγονται έναντι της μετάλλαξης «Δέλτα». Ο Νταν Μπάροουτς από το νοσοκομείο Beth Israel Deaconess Medical Center αξιολόγησε την ανθεκτικότητα της ανοσολογικής απόκρισης σε 20 συμμετέχοντες σε μια μελέτη πρώιμου σταδίου του εμβολίου.

Περισσότερα στοιχεία αναμένεται να δημοσιευτούν στη διαδικτυακή ιστοσελίδα bioRxiv, δήλωσε η εταιρεία. Όπως είπε, αν και οι έρευνες που έγιναν είναι μικρές, έδωσαν τα στοιχεία στη δημοσιότητα καθώς υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τον κόσμο.

Πηγή: Bloomberg, NYT, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή