ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Ο Μπολσονάρου προειδοποιεί πως δεν θα παραδώσει την εξουσία στις επόμενες εκλογές

«Θα παραδώσω την προεδρική κορδέλα σε όποιον κι αν κερδίσει τις εκλογές καθαρά. Αλλά όχι αν γίνει νοθεία», είπε ο Μπολσονάρου, «μιμούμενος» το πολιτικό του ίνδαλμα, Ντόναλντ Τραμπ

vrazilia-o-mpolsonaroy-proeidopoiei-pos-den-tha-paradosei-tin-exoysia-stis-epomenes-ekloges-561419131

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, δήλωσε χθες Πέμπτη ότι δεν θα παραδώσει την εξουσία στον νικητή των εκλογών της επόμενης χρονιάς – το 2022 – αν διαπραχθεί «νοθεία».

«Θα παραδώσω την προεδρική κορδέλα σε όποιον κι αν κερδίσει τις εκλογές καθαρά. Αλλά όχι αν γίνει νοθεία», είπε ο Μπολσονάρου στην εβδομαδιαία παρέμβασή του που αναμεταδίδεται μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Στις επόμενες εκλογές, ο Μπολσονάρου είναι σχεδόν σίγουρο πως θα αναμετρηθεί με τον κεντροαριστερό πρώην πρόεδρο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, τον οποίο οι δημοσκοπήσεις φέρουν να προηγείται στην πρόθεση ψήφου.

Ο Μπολσονάρου «προειδοποίησε» τους πάντες πως μπορεί να υπάρξουν προβλήματα αν η ψηφοφορία γίνει με τα υπάρχοντα ηλεκτρονικά συστήματα.

«Ο λαός δεν θα το ανεχθεί», υποστήριξε.

Τους τελευταίους μήνες, ο πρόεδρος της Βραζιλίας διατυμπανίζει νομοσχέδιο που προβλέπει να τυπωθούν ψηφοδέλτια και η ψηφοφορία να μη γίνει, όπως συνήθως τα τελευταία χρόνια, με το ιδιαίτερα σύγχρονο σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Επιχειρηματολογεί πως τα χάρτινα ψηφοδέλτια είναι ευκολότερο να ελεγχθούν και να ανακαταμετρηθούν, άρα μειώνουν τον κίνδυνο να διαπραχθεί νοθεία, μιμούμενος το πολιτικό του ίνδαλμα, τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. 

Είπε ακόμη ότι η κυβέρνησή του διαπραγματεύεται την επέκταση του πακέτου στήριξης των πολιτών που υφίστανται μείωση ή εκμηδένιση των εισοδημάτων τους από την πανδημία του νέου κορωνοϊού για δύο ή τρεις μήνες. Ο τερματισμός της βοήθειας στοίχισε πολύ σε δημοτικότητα στον ακροδεξιό αρχηγό του κράτους.

Το σχόλιο του αρχηγού του κράτους δεν καθησυχάζει και πολύ τους επικριτές του, που ήδη εξέφραζαν την ανησυχία πως ο πρώην λοχαγός των αλεξιπτωτιστών θα επιδιώξει να δημιουργηθεί κλίμα έντασης και δεν θα δεχθεί την πιθανή ήττα του.

Μετά την εκλογική του νίκη του 2018, ο αρχηγός του κράτους έχει κάνει επανειλημμένα καταγγελίες – εντελώς αβάσιμες – περί νοθείας σε εκλογικές αναμετρήσεις στη Βραζιλία. Αντίπαλοι του προέδρου και πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν πως με αυτές τις καταγγελίες βάζει τα θεμέλια για να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των εκλογών εάν χάσει.

Ο κ. Μπολσονάρου είχε ενστερνιστεί απόλυτα τους ισχυρισμούς του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα για τις εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, που δημιούργησαν κλίμα τεράστιας πόλωσης, με αποκορύφωμα την αιματηρή έφοδο της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο από οπαδούς του κ. Τραμπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters