Επίσκεψη Μέρκελ στη Βρετανία – Θα μιλήσει στο υπουργικό συμβούλιο

Επίσκεψη Μέρκελ στη Βρετανία – Θα μιλήσει στο υπουργικό συμβούλιο

Ως μία ευκαιρία ενίσχυσης των διμερών σχέσεων θεωρείται από το Λονδίνο η επίσκεψη της απερχόμενης καγκελαρίου - Συνάντηση και με τη βασίλισσα Ελισάβετ στο Κάστρο του Ουίνδσορ

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ θα έχει σήμερα στο Λονδίνο ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, με ατζέντα συζήτησης μεγάλο εύρος θεμάτων, που περιλαμβάνουν την εμβάθυνση των αγγλο-γερμανικών σχέσεων και της παγκόσμιας απάντησης στην πανδημία. 

Η επίσκεψη της Μέρκελ θεωρείται από το Λονδίνο ευκαιρία ενίσχυσης των διπλωματικών σχέσεων με το δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό του εταίρο, μετά από χρόνια αντιπαραθέσεων σχετικά με την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Τζόνσον θα φιλοξενήσει την Μέρκελ στην επίσημη εξοχική του κατοικία στο Τσέκερς, όπου οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν μεταξύ άλλων για τις ταξιδιωτικές ρυθμίσεις σε συνθήκες πανδημίας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στη Βρετανία, η καγκελάριος της Γερμανίας θα συναντηθεί και με τη βασίλισσα Ελισάβετ στο Κάστρο του Ουίνδσορ.

Η Μέρκελ πιέζει για την εφαρμογή σκληρότερων περιορισμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τους ταξιδιώτες που φτάνουν από τη Βρετανία, η οποία καταγράφει μία αύξηση στα περιστατικά μόλυνσης από το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του νέου κορονοϊού.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται ότι θα συμφωνήσουν σε μία σειρά από πρωτοβουλίες, από μία ετήσια κοινή συνεδρίαση της βρετανικής και της γερμανικής κυβέρνησης, μέχρι την υλοποίηση προγραμμάτων ανταλλαγής για τον πολιτισμό και τους νέους.

Στη διάρκεια της σημερινής επίσκεψής της στη Βρετανία, η απερχόμενη καγκελάριος της Γερμανίας – η ίδια προγραμματίζει να αποχωρήσει μετά τις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στη Γερμανία στις 26 Σεπτεμβρίου – θα εκφωνήσει ομιλία προς υψηλόβαθμους υπουργούς της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον κάτι που θα γίνει για πρώτη φορά από ξένο ηγέτη εδώ και περίπου 25 χρόνια.

Το γραφείο του Τζόνσον ανακοίνωσε ότι η Μέρκελ θα είναι η πρώτη ξένη ηγέτιδα που θα μιλήσει στο βρετανικό υπουργικό συμβούλιο μετά τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον το 1997, αφού είχε προηγηθεί σχετική πρόσκληση που του είχε απευθύνει ο τότε Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ.

Μιλώντας πριν από την επίσκεψη, ο Τζόνσον σχολίασε θετικά την επιρροή που άσκησε η Μέρκελ στις διμερείς σχέσεις στη διάρκεια της θητείας της στην καγκελαρία.

«Στη διάρκεια των 16 ετών της θητείας της καγκελαρίου Μέρκελ, οι σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Βρετανίας δραστηριοποιήθηκαν ξανά και αναζωογονήθηκαν για μία νέα εποχή», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Τζόνσον.

Η Γερμανία επιβάλλει 14ήμερη καραντίνα στους Βρετανούς ταξιδιώτες. Η συζήτηση για τις ταξιδιωτικές διευθετήσεις έχει επίσης επεκταθεί και σε ερωτήσεις σχετικά με το αν το Λονδίνο θα πρέπει να παραμείνει ο τόπος διεξαγωγής των τριών τελικών αγώνων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή