ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Πάνω από 6 εκατ. πολίτες της ΕΕ αιτήθηκαν άδεια εγκατάστασης στη Βρετανία

Ένας στους 10 κατοίκους της Βρετανίας είναι πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Brexit: Πάνω από 6 εκατ. πολίτες της ΕΕ αιτήθηκαν άδεια εγκατάστασης στη Βρετανία

Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν καταθέσει αίτηση εγκατάστασης στο Ηνωμένο Βασίλειο στη διαδικασία που προβλέπεται μετά το Brexit, σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής κυβέρνησης.

Έως την προθεσμία της 30ής Ιουνίου το Λονδίνο έλαβε 6,02 εκατ. αιτήσεις από πολίτες των 27 χωρών της ΕΕ, περιλαμβανομένων πολλών από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ήδη 5,45 εκατ. αιτήσεις έχουν εξεταστεί από τις βρετανικές αρχές. Μόνο το 4% των αιτήσεων έχουν απορριφθεί ή αποσυρθεί. Οι υπόλοιπες έχουν μετατραπεί σε άδειες παραμονής και εργασίας.

Μόνο μέσα στον Ιούνιο κατατέθηκαν πάνω από 400.000 αιτήσεις πολιτών που είναι σε θέση να αποδείξουν ότι κατοικούσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Οι Ευρωπαίοι αυτοί πολίτες έχουν πλέον το δικαίωμα να εργάζονται ελεύθερα στη χώρα, να σπουδάζουν αλλά και να έχουν πρόσβαση σε κοινωνικά επιδόματα.

Διαβάστε επίσης:

Ο μεγάλος αυτός αριθμός πολιτών αντιστοιχεί περίπου στο 10% των κατοίκων της Βρετανίας, ένα πραγματικά σημαντικό ποσοστό.

«Είμαι ευτυχής που έχουμε εξασφαλίσει τα δικαιώματα τόσο πολλών πολιτών της ΕΕ, των φίλων μας, γειτόνων μας και μελών των οικογενειών μας», δήλωσε σχετικά η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Πρίτι Πατέλ.

Πηγή: Reuters