Διαδηλώσεις για τη βία κατά των γυναικών

Διαδηλώσεις για τη βία κατά των γυναικών

Λόγω αποχώρησης της Αγκυρας από τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Με διαδηλώσεις στην Αγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη υποδέχθηκαν οι γυναίκες στην Τουρκία την επίσημη αποχώρηση της χώρας από τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών. Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν υποστήριξε ότι η χώρα του, όπου χιλιάδες γυναίκες πέφτουν θύματα βίας κάθε χρόνο, δεν έχει ανάγκη τη σύμβαση για να προστατεύσει τα δικαιώματα των γυναικών. 
Η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που είχε υπογράψει τη νομικά δεσμευτική σύμβαση, το 2011, ενώ ακολούθησαν ακόμη 39 κράτη και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Η σύμβαση υποχρεώνει τα κράτη να διαθέτουν δομές προστασίας κακοποιημένων γυναικών, ενώ ορίζει τον βιασμό ως σεξουαλική επαφή χωρίς συναίνεση. «Δεν υπάρχει τίποτε αμφιλεγόμενο στη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης», σημείωσε η Διεθνής Αμνηστία, μία από τις οργανώσεις που εργάστηκαν για την κατάρτισή της. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, κάποιες χώρες, με πρώτη την Τουρκία, εκλαμβάνουν τη σύμβαση ως ανταγωνιστική προς τις οικογενειακές αξίες. 

«Εκστρατείες παραπληροφόρησης σχετικά με τον όρο “φύλο” και αμφιλεγόμενοι ισχυρισμοί κυβερνήσεων και ομάδων συμφερόντων ότι η σύμβαση υπονομεύει την “παραδοσιακή οικογένεια” οδηγούν κάποιες χώρες να διστάζουν να επικυρώσουν τη συνθήκη», ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία. Τέτοιες είναι η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Βουλγαρία. Στην Τουρκία, η στροφή είναι ιδιαίτερα έντονη, δεδομένου ότι ο Ταγίπ Ερντογάν βρισκόταν στην εξουσία και όταν υπεγράφη η σύμβαση, με διπλωματική πρωτοβουλία της χώρας του, αλλά και τώρα, που η χώρα του αποχωρεί. 

Ο Τούρκος πρόεδρος αρνήθηκε ότι η αποχώρηση θα καταστήσει πιο δύσκολη τη μάχη της κοινωνίας απέναντι στους γυναικοκτόνους και συνολικά σε όσους ασκούν βία εναντίον γυναικών. Αντιθέτως, συνόδευσε την ανακοίνωση της αποχώρησης με σχέδιο πέντε σημείων για την καταπολέμηση του φαινομένου, μέσα από την αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας και την εφαρμογή της, τη διευκόλυνση της πρόσβασης των θυμάτων στη Δικαιοσύνη, την ενίσχυση των μηχανισμών προστασίας και τη διενέργεια εκστρατείας ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για το ζήτημα της βίας κατά των γυναικών. «Στόχος μας είναι να αλλάξουμε την κοινωνική αντίληψη για τη βία κατά των γυναικών, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση. Η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συμμετοχή και την ενεργό συνεισφορά του συνόλου της κοινωνίας», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος. 

Η σύμβαση προστατεύει όλες τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που ανήκουν στην κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ+. «Και τα μέλη αυτής της κοινότητας πιστεύουν στις οικογενειακές αξίες», σημείωσε η Διεθνής Αμνηστία. Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, ωστόσο, υποστήριξε πως η σύμβαση «εργαλειοποιείται για να μετατρέψει την ομοφυλοφιλία σε κανονικότητα», κάτι που, όπως είπε, αντιβαίνει στις παραδοσιακές οικογενειακές αξίες της Τουρκίας. 

Μεταξύ άλλων, η σύμβαση προστατεύει και τις γυναίκες-πρόσφυγες, αναγνωρίζοντας την κακοποίηση από τον σύζυγο ως αιτία για χορήγηση προστασίας, ανεξαρτήτως οικογενειακών εγγράφων, τα οποία συχνά βρίσκονται στην κατοχή των συζύγων-κακοποιητών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή