Αφγανιστάν: Οι αμερικανικές δυνάμεις αποχώρησαν από τη βάση Μπαγκράμ

Αφγανιστάν: Οι αμερικανικές δυνάμεις αποχώρησαν από τη βάση Μπαγκράμ

Το σύνολο των αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων εγκατέλειψαν σήμερα το Μπαγκράμ, τη σημαντικότερη στρατιωτική τους βάση στο Αφγανιστάν, και το παρέδωσαν επισήμως στον αφγανικό στρατό.

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σύνολο των αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων εγκατέλειψαν σήμερα το Μπαγκράμ, τη σημαντικότερη στρατιωτική τους βάση στο Αφγανιστάν, και το παρέδωσαν επισήμως στον αφγανικό στρατό. Οι Ταλιμπάν εξέφρασαν «τη χαρά τους» για την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από αυτή τη βάση που αποτέλεσε κλειδί για τις αμερικανικές επιχειρήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου που ξεκίνησε το 2001, σχολίασε εκπρόσωπος των ανταρτών.

Από εκεί εξαπολύθηκαν οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον των Ταλιμπάν και της αλ Κάιντα και οργανώθηκε ο ανεφοδιασμός των δυνάμεων του συνασπισμού.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Άγκυρα: Η Τουρκία διατεθειμένη να διατηρήσει δυνάμεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

«Όλες οι δυνάμεις του συνασπισμού εγκατέλειψαν το Μπαγκράμ», δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του και ο οποίος δεν διευκρίνισε πότε ακριβώς ολοκληρώθηκε η απόσυρση των ξένων στρατευμάτων από την αεροπορική αυτή βάση που βρίσκεται 50 χιλιόμετρα βόρεια της Καμπούλ.

Λίγες ώρες αργότερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας του Αφγανιστάν, ο Φαουάντ Άμαν, έγραψε στο Τwitter ότι «η στρατιωτική βάση του Μπαγκράμ παραδόθηκε επισήμως στο υπουργείο Άμυνας. Οι αμερικανικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους αποσύρθηκαν εντελώς από τη βάση και πλέον θα την προστατεύουν οι αφγανικές ένοπλες δυνάμεις και θα τη χρησιμοποιούν για να πολεμούν κατά της τρομοκρατίας», πρόσθεσε.

«Χαιρόμαστε και στηρίζουμε αυτή την αποχώρηση», δήλωσε ο Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν. «Η πλήρης αποχώρηση (από το Αφγανιστάν) θα επιτρέψει στους Αφγανούς να αποφασίσουν μόνοι τους το μέλλον τους» πρόσθεσε.

Έπειτα από 20 χρόνια παρουσίας στο Αφγανιστάν, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε στις 29 Απριλίου την έναρξη της απομάκρυνσης των στρατευμάτων του από τη χώρα. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν όρισε ως τελική ημερομηνία αποχώρησης των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν την 11η Σεπτεμβρίου, την 20η επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων.

Μετά την έναρξη της αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων ο Ταλιμπάν έχουν αυξήσει τις επιθέσεις τους σε όλο το Αφγανιστάν και έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους δεκάδες περιοχές στην ύπαιθρο, την ώρα που οι αφγανικές δυνάμεις προσπαθούν να εδραιώσουν τις θέσεις τους στα αστικά κέντρα. Η ικανότητα του αφγανικού στρατού να διατηρήσει τον έλεγχο του Μπαγκράμ αναμένεται να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας και για τη διατήρηση του ελέγχου της Καμπούλ, αλλά και την άσκηση πίεσης στους Ταλιμπάν.

Μικρογραφία πόλης

Η αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το Μπαγκράμ «συμβολίζει το γεγονός ότι το Αφγανιστάν είναι μόνο του, εγκαταλειμμένο και αναγκασμένο να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια στην επίθεση των Ταλιμπάν», εκτιμά ο ειδικός με έδρα την Αυστραλία Νισάνκ Μοτουάνι.

«Αφού επιστρέψουν στις πατρίδες τους οι Αμερικανοί και οι συμμαχικές τους δυνάμεις θα παρακολουθούν από μακριά να γίνονται στάχτη όλα όσα προσπάθησαν σκληρά να χτίσουν, γνωρίζοντας ότι οι άνδρες και οι γυναίκες του Αφγανιστάν για τους οποίους πολέμησαν κινδυνεύουν να χάσουν τα πάντα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, το Πεντάγωνο αναμένεται να διατηρήσει περίπου 600 στρατιώτες στο Αφγανιστάν για να φυλάσσουν την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ. Οι κάτοικοι του Μπαγκράμ από την πλευρά τους αναμένουν ότι η κατάσταση ασφαλείας θα επιδεινωθεί μετά την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων.

«Η κατάσταση είναι χαώδης (…) υπάρχει πολλή ανασφάλεια και η κυβέρνηση δεν διαθέτει αρκετά όπλα και εξοπλισμό», δήλωσε ο Ματιουλάχ, που διαθέτει ένα κατάστημα παπουτσιών στην αγορά του Μπαγκράμ. Στη διάρκεια των ετών εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί και νατοϊκοί στρατιώτες, όπως και μισθοφόροι, έχουν εγκατασταθεί στη βάση Μπαγκράμ, η οποία μοιάζει με μικρογραφία πόλης. Σε κάποια στιγμή στη βάση υπήρχαν πισίνες, κινηματογράφοι και σπα, ακόμη και αλυσίδες fast food.

Μεγάλο διακύβευμα

Στη βάση υπάρχει και μια φυλακή στην οποία κρατήθηκαν χιλιάδες τζιχαντιστές και Ταλιμπάν. Το Μπαγκράμ κατασκευάστηκε από τις ΗΠΑ και τους Αφγανούς στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου τη δεκαετία του 1950 για να προστατεύσουν τη χώρα από τη Σοβιετική Ένωση.

Ωστόσο οι Σοβιετικοί τη χρησιμοποίησαν στη διάρκεια της εισβολής του 1979 και ο Κόκκινος Στρατός επέκτεινε σημαντικά τη βάση τη δεκαετία που βρισκόταν στο Αφγανιστάν. Το 1989, όταν αποσύρθηκαν οι Σοβιετικοί από το Αφγανιστάν, το Μπαγκράμ αποτέλεσε μεγάλο διακύβευμα στη διάρκεια του εμφυλίου που ακολούθησε. Κάποια στιγμή μάλιστα οι Ταλιμπάν έλεγχαν ένα μέρος της πίστας μήκους τριών χιλιομέτρων και οι αντίπαλοί τους της Συμμαχίας του Βορρά την άλλη άκρη.

Τους τελευταίους μήνες το Μπαγκράμ έγινε στόχος ρουκετών, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Χρήστος Παππάς: Οι έρευνες στον στενό κύκλο, οι διαρροές για τη Σερβία και το σχέδιο της Αντιτρομοκρατικής

Εστίαση: Προβληματισμοί για τον διαχωρισμό χώρων – Οκτώ κρίσιμα ερωτήματα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή