Κατά τουρκικών εξοπλισμών από Ε.Ε. ο Γιάνσα

Κατά τουρκικών εξοπλισμών από Ε.Ε. ο Γιάνσα

Μαραθώνια συνέντευξη στο πλαίσιο της έναρξης προεδρίας της Σλοβενίας.

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΡΝΤΟ, ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σαφή θέση κατά του εξοπλισμού της Τουρκίας από τη Γερμανία και άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. πήρε χθες ο Σλοβένος πρωθυπουργός Γιάνεζ Γιάνσα. Σε μαραθώνια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε ανταποκριτές της Ε.Ε. στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την έναρξη της σλοβενικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Γιάνσα ανέφερε συγκεκριμένα: «Η κατάσταση με την Τουρκία έχει σταθεροποιηθεί, αλλά υπάρχουν ζητήματα που εκκρεμούν. Ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ, εξαιτίας της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει τα κράτη-μέλη (της Ε.Ε.) να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά. Οι μεγάλης κλίμακας αγορές εξοπλισμών εκ μέρους της Τουρκίας από κράτη-μέλη απειλούν να ανατρέψουν την ισορροπία δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο και να οδηγήσουν στο επόμενο βήμα στο σπιράλ (της κλιμάκωσης)».

Ο κ. Γιάνσα χαρακτήρισε το θέμα ένα από τα «εκκρεμή ζητήματα-κλειδιά» μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας. Η υποστήριξη για την Ελλάδα και την Κύπρο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την Τουρκία «είναι πιο ισχυρή πλέον… είμαστε πιο ενωμένοι», πρόσθεσε ο Σλοβένος πρωθυπουργός. Εξήρε, δε, τη «μεγάλη προσπάθεια» του Κυριάκου Μητσοτάκη να εξηγήσει στα υπόλοιπα κράτη-μέλη τον πραγματικό κίνδυνο κλιμάκωσης.

Για το ζήτημα των εμβολιασμών, απαντώντας σε ερώτηση της «Κ», εξέφρασε την ανησυχία του για τη μειωμένη ζήτηση. Είπε ότι ήταν το βασικό θέμα που συζήτησε χθες με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ότι ο ίδιος πρότεινε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής να γίνει μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία ενημέρωσης. Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση πως η έμφαση που δόθηκε σε ένα ποσοστό 60-70% του πληθυσμού ως πιθανώς αρκετό για την ανοσία της αγέλης, συνέβαλε στο πρόβλημα του δισταγμού, καθώς υπερβολικά πολλοί θεώρησαν ότι μπορούν να επωφεληθούν από τον εμβολιασμό των άλλων, χωρίς να χρειαστεί οι ίδιοι να κάνουν το εμβόλιο.

Ο Σλοβένος πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην ένταση που δημιουργήθηκε προχθές σε σχέση με την απόπειρά του να πείσει το Κολέγιο των Επιτρόπων ότι αντιμετωπίζει πολιτικοποιημένους δικαστές που τον πολεμούν. «Ρωτηθήκαμε για ορισμένα ζητήματα που αφορούν το κράτος δικαίου και απαντήσαμε», εξήγησε, «αν σε κάποιους δεν άρεσαν οι απαντήσεις, αυτό είναι δικό τους πρόβλημα». Συνέχισε λέγοντας ότι η χώρα του «δεν είναι αποικία ούτε μέλος β΄ κατηγορίας» της Ε.Ε., ενώ έδειξε ένα βίντεο διάρκειας άνω των δέκα λεπτών προς επίρρωσιν του ισχυρισμού του ότι η πραγματική απειλή για την ελευθεροτυπία στη χώρα του είναι η αντιπολίτευση.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας, Αλες Χόις, άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του δεν θα επιδιώξει την επίτευξη συμφωνίας για τον μηχανισμό αλληλεγγύης, το πιο δύσκολο μέρος του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο. Χαρακτήρισε την πτυχή αυτή της πρότασης της Κομισιόν ως την «πιο προβληματική» και είπε ότι η Σλοβενία είναι ανοικτή στη μετεγκατάσταση προσφύγων μόνο σε «έκτακτες συνθήκες» και αφού έχει πιστοποιηθεί από τη χώρα πρώτης υποδοχής ότι έχουν δικαίωμα χορήγησης ασύλου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή