Όρμπαν: Για τις αντιδράσεις φταίει η αποικιοκρατία

Όρμπαν: Για τις αντιδράσεις φταίει η αποικιοκρατία

Στην «ηθική υπεροχή» που ριζώνει στο αποικιοκρατικό παρελθόν απέδωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν τη δριμύτατη κριτική που του άσκησε η Ολλανδία σχετικά με τη νέα νομοθεσία για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην «ηθική υπεροχή» που ριζώνει στο αποικιοκρατικό παρελθόν απέδωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν τη δριμύτατη κριτική που του άσκησε η Ολλανδία σχετικά με τη νέα νομοθεσία για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ. 

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός βρέθηκε στο στόχαστρο των ηγετών της Ε.Ε. εξαιτίας ενός νόμου που απαγορεύει στα σχολεία τη χρήση οποιουδήποτε μέσου που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι προωθεί την ομοφυλοφιλία. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, μάλιστα, είχε καλέσει τον Ορμπαν να σεβαστεί τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ή να εγκαταλείψει την Ενωση. Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, χθες, ο Βίκτορ Ορμπαν αντεπιτέθηκε. «Είναι μια προσέγγιση που όζει αποικιοκρατίας. Δεν σκέφτονται καθόλου τι μπορούν και τι δεν μπορούν να πουν για ένα άλλο κράτος και για τους νόμους του», δήλωσε.

Οι κοινωνικές πολιτικές και η ρητορική του Ορμπαν γίνονται ολοένα πιο ακραίες τον τελευταίο καιρό, καθώς την επόμενη χρονιά θα αντιμετωπίσει βουλευτικές εκλογές. Πολεμάει, επίσης, έναν ανύπαρκτο εχθρό, προκειμένου, όπως ο ίδιος διακηρύσσει, να θωρακίσει τα παραδοσιακά χριστιανική ήθη της Ουγγαρίας από τη λαίλαπα του δυτικού φιλελευθερισμού. Μάλιστα, προσπαθώντας να υπεραμυνθεί της νέας νομοθεσίας, που θα τεθεί σε ισχύ την ερχόμενη εβδομάδα, ο Ορμπαν υποστήριξε ότι αυτή δεν στοχοποιεί τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, αλλά αποτελεί προστατευτική ασπίδα για όλα τα παιδιά. Τον κυρίαρχο ρόλο στη σεξουαλική τους διαπαιδαγώγηση, όπως εκτιμά ο Ούγγρος πρωθυπουργός, πρέπει να τον διαδραματίζουν οι γονείς.
Τις τελευταίες ημέρες, η αντίδραση για το νομοθέτημα έχει αποκτήσει νέα ορμή. Η Ε.Ε. ασκεί πιέσεις στον Ορμπαν να το καταργήσει, κυρίως επειδή αποτελεί ακόμα μία προσθήκη σε μακρά σειρά περιοριστικών μέτρων κατά των ΜΜΕ, της δικαστικής εξουσίας και των μεταναστών. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάειν είχε χαρακτηρίσει τη νομοθεσία κατά των ΛΟΑΤΚΙ «ντροπή» και είχε δεσμευθεί να την πολεμήσει με όλες τις δυνάμεις της. Ταυτόχρονα, οι ηγέτες 17 κρατών της Ε.Ε., σε κοινή επιστολή τους που δημοσιοποιήθηκε την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής τον Ιουνίου, δεσμεύθηκαν «στη συνέχιση του πολέμου κατά των διακρίσεων που υφίσταται η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα», χωρίς ωστόσο να κατονομάζουν την Ουγγαρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή