ΚΟΣΜΟΣ

Στον «αέρα» η σερβική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ

Στον «αέρα» η σερβική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ

Αναβλήθηκε μέχρι νεωτέρας η μεταφορά της σερβικής πρεσβείας στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, δέσμευση που είχε αναλάβει το Βελιγράδι τον Σεπτέμβριο, με την υπογραφή της συμφωνίας της Ουάσιγκτον.

Χθες, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους, εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με την τήρηση της συγκεκριμένης δέσμευσης, τονίζοντας ότι μόνο η Σερβία θα αποφασίσει το πότε και το αν η πρεσβεία της θα μεταφερθεί από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, απόφαση που θα ληφθεί με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και τα συμφέροντα της χώρας.

«Το Ισραήλ, εν τω μεταξύ, αναγνώρισε το Κόσοβο», τόνισε ο Βούτσιτς. «Βρισκόμαστε σε ανοικτή γραμμή με την Ουάσιγκτον και την Ε.Ε. Θα λάβουμε αποφάσεις ακολούθως σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο αλλά και τα σερβικά συμφέροντα. Αυτά έχουν αλλάξει μετά την αναγνώριση του Κοσόβου από το Ισραήλ. Θα τιμήσουμε τη φιλία μας με τη χώρα, αλλά θα σεβαστούμε και τον εαυτό μας», κατέληξε ο Σέρβος πρόεδρος.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το Βελιγράδι υπέγραψε στην Ουάσιγκτον, υπό την αιγίδα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, συμφωνία για την ομαλοποίηση των διακρατικών εμπορικών σχέσεων με το Κόσοβο, παρότι δεσμεύθηκε ότι δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την ανεξαρτησία του. Μεταξύ των όρων της συμφωνίας προβλεπόταν και η μεταφορά της σερβικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, με καταληκτική ημερομηνία την 1η Ιουλίου. Τον περασμένο Μάρτιο, όμως, το Ισραήλ αναγνώρισε το Κόσοβο, το οποίο αμέσως άνοιξε πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, όπως προβλεπόταν από τη συμφωνία. 
Πολιτικοί αναλυτές στο Βελιγράδι εκτιμούν ότι η Σερβία δεν έχει καμία υποχρέωση να εφαρμόσει τους όρους της συμφωνίας ως προς τη μεταφορά της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, επικαλούμενη τη θέση της Ε.Ε., αφού είναι χώρα προς ένταξη και οφείλει να ακολουθεί την εξωτερική πολιτική των Βρυξελλών. Από την άλλη, οι ΗΠΑ, παρά την αποχώρηση Τραμπ, επιμένουν ότι η συμφωνία πρέπει να εφαρμοσθεί στο ακέραιο.

Τελευταίες ειδήσεις