Γαλλία: Η Λεπέν συσπειρώνει το κόμμα της ενόψει της προεδρικής αναμέτρησης

Γαλλία: Η Λεπέν συσπειρώνει το κόμμα της ενόψει της προεδρικής αναμέτρησης

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Τριγμούς στο εσωτερικό του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν έχει προκαλέσει η κακή εμφάνιση του κόμματος στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία. Για την ώρα, η κ. Λεπέν δεν διαθέτει απαντήσεις, όπως επισημαίνει σε άρθρο του το περιοδικό Politico, ενόψει του συνεδρίου του κόμματος αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η ηγέτις του κόμματος δεν έχει πραγματοποιήσει δημόσια εμφάνιση μετά την ήττα της περασμένης Κυριακής. Το κόμμα έχασε περισσότερες από 100 έδρες περιφερειακών συμβούλων σε εκλογική αναμέτρηση, την οποία η ηγεσία θεωρούσε βατήρα για ιστορική εμφάνιση στις κάλπες των προεδρικών εκλογών του 2022.

Οι εσωκομματικοί επικριτές της Λεπέν εκτιμούν ότι η εκλογική ήττα στις περιφερειακές οφείλεται στη στρατηγική της προέδρου για μετακίνηση του κόμματος προς ηπιότερες θέσεις, εγκαταλείποντας προτάσεις όπως την αποχώρηση από την ευρωζώνη. «Οι προτάσεις μας δεν είναι πια διχαστικές, άρα ηχούν λιγότερο ενδιαφέρουσες στους ψηφοφόρους, οι οποίοι επιθυμούν να αντισταθούν στους συμβατικούς πολιτικούς. Πάντα θεωρούσα άδικη την εικόνα μας ως τοξικού κόμματος, αλλά τουλάχιστον ήμασταν διαφορετικοί. Προσφέραμε εναλλακτική στα άλλα κόμματα», λέει ο πάλαι ποτέ αντίπαλος της Λεπέν για την προεδρία του Εθνικού Μετώπου, Μπρουνό Γκολνίς.

Το συνέδριο, που πραγματοποιείται στην πόλη Περπινιάν στη νότια Γαλλία, δεν αναμένεται να οδηγήσει σε αυτοκριτική, ούτε και σε αλλαγή πορείας. «Η Λεπέν δεν μπορεί τώρα να αλλάξει στρατηγική. Αυτό θα σήμαινε ότι διαψεύδει το ίδιο της το προεκλογικό μανιφέστο. Πρέπει να συνεχίσει μέχρι τέλους», λέει πρώην σύμβουλος του κόμματος. 

Στην αντιπαράθεση ενεπλάκη και ο ιδρυτής του κόμματος και πατέρας της Μαρίν, Ζαν-Μαρί Λεπέν, ο οποίος δήλωσε ότι το κόμμα χρειάζεται «αρρενωπότητα», αλλιώς θα εξαφανιστεί. Από τη μεριά της, η Μαρίν Λεπέν απέφυγε κάθε αυτοκριτική στον απόηχο της εκλογικής ήττας των περιφερειακών. Επέρριψε, αντίθετα, όλες τις ευθύνες σε σειρά παραγόντων, όπως τη χαμηλή προσέλευση των ψηφοφόρων εξαιτίας της χαλάρωσης των μέτρων προστασίας κατά της πανδημίας, την κρίση των θεσμών τοπικής αυτοδιοίκησης και τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Πολλοί εσωκομματικοί αντίπαλοι της Λεπέν πιστεύουν ότι η πρόεδρος θεωρεί ότι δεν έχει καμία ευθύνη για το αποτέλεσμα των περιφερειακών.

Οι δημοσκοπήσεις

Παρά τα πρόσφατα προβλήματά της, όμως, η Μαρίν Λεπέν παραμένει στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων, θεωρούμενη ως σχεδόν σίγουρη αντίπαλος του προέδρου Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της ερχόμενης άνοιξης. Η Λεπέν αναμένεται να επανεκλεγεί στο συνέδριο του Περπινιάν και να λάβει έτσι το χρίσμα για την προεδρική αναμέτρηση του Απριλίου. Οι πιθανότητες εσωκομματικής στάσης θεωρούνται ελάχιστες, καθώς μεγάλο ποσοστό των συνέδρων έχει διοριστεί από τους μηχανισμούς της Λεπέν και οφείλει την κομματική του ανέλιξη σε αυτήν.
Σήμερα οι σύνεδροι αναμένεται να ψηφίσουν τροποποίηση του κομματικού κανονισμού, η οποία θα επιτρέψει στη Λεπέν να εγκαταλείψει προσωρινά την ηγεσία του κόμματος για να επικεντρωθεί στην προεκλογική εκστρατεία. Ο επιλεγμένος διάδοχός της, Ζορντάν Μπαρντελά και ο δήμαρχος του Περπινιάν, Λουί Αλιό, πρώην ερωτικός σύντροφος της Λεπέν, διεκδικούν την προσωρινή προεδρία του κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή