«Ξεθωριάζουν» οι Πράσινοι στη Γερμανία

«Ξεθωριάζουν» οι Πράσινοι στη Γερμανία

Καθηλωμένα στο 20% τα ποσοστά τους

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι θερμοκρασίες 49,6 βαθμών Κελσίου που επικράτησαν τις τελευταίες ημέρες στον Καναδά δεν βρίσκονται καν στο απώτατο άκρο των κλιματικών μοντέλων, είναι θερμοκρασίες που δεν εθεωρούντο πιθανές με βάση τα όσα ήταν γνωστά για το κλίμα έως τώρα. Με τέτοιου είδους δραματική επιβεβαίωση των χειρότερων σεναρίων για την κλιματική κρίση, η πολιτική δυναμική των οικολογικών ιδεών και των οικολογικών κομμάτων θα όφειλε να είναι ασταμάτητη. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει στη Γερμανία, όπου οι Πράσινοι φαίνεται να καθηλώνονται σε ποσοστά γύρω στο 20%, τρεις μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου. Η δημοσκοπική έκρηξη, που τοποθετούσε το ισχυρότερο πράσινο κόμμα της Ευρώπης στην πρώτη θέση και σε απόσταση βολής από την καγκελαρία, ήταν βραχύβια.

Τι μεσολάβησε; Μπροστά στο ενδεχόμενο ανατροπής του πολιτικού σκηνικού από τους Πρασίνους ξεκίνησε μια σαρωτική πολιτική αντεπίθεση από τη Χριστιανοδημοκρατία, από επιχειρηματικές ενώσεις και λομπίστες, με στόχο την πολιτική των Πρασίνων συνολικά και την υποψηφιότητα της Αναλένα Μπέρμποκ συγκεκριμένα. Μπροστά στον καταιγισμό αλλαγών στη βιομηχανία, στο ενεργειακό σύστημα, στις μεταφορές, στη γεωργία, στις καθημερινές συνήθειες που απαιτούνται για τον μετριασμό της κλιματικής κρίσης, ενεργοποιήθηκαν τα πιο συντηρητικά αντανακλαστικά της γερμανικής κοινωνίας.

Η τωρινή εκδοχή των Πρασίνων είναι η πιο μετριοπαθής, φιλική προς τις επιχειρήσεις, αποστασιοποιημένη από τον πολιτικό ριζοσπαστισμό του παρελθόντος που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί, όμως παρομοιάζεται περίπου με τον κόκκινο στρατό. Σε μία από τις πολυάριθμες εκστρατείες με στόχο την κατεδάφιση της Μπέρμποκ, η υποψήφια καγκελάριος των Πρασίνων απεικονίζεται ως Μωυσής με τις Δέκα Εντολές στις οποίες περιλαμβάνονται παραδείγματος χάρη το «μη φροντίσεις για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής σου» και το «μην επαφίεσαι στις δικές σου δυνάμεις, το κράτος ξέρει καλύτερα». Επίσης, το «μην πετάς με αεροπλάνο» και το «μη χρησιμοποιείς αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης». Πολύ μεγαλύτερη ζημιά στην Μπέρμποκ από αυτή την εκστρατεία έχουν προκαλέσει η εξέταση, με το μικροσκόπιο, του βιογραφικού της (αποδείχθηκε παραφουσκωμένο σχεδόν σε κάθε πρόταση), η εξέταση των οικονομικών της (αποδείχθηκε ότι είχε αδήλωτα εισοδήματα, έστω και αν αυτά προέρχονταν από το δικό της κόμμα) και η εξέταση του βιβλίου που μόλις συνέγραψε (αποδείχθηκε ότι περιλαμβάνει αποσπάσματα που έχουν αντιγραφεί από άρθρα, σελίδες ινστιτούτων και άλλες ανοικτές πηγές). Η υπόθεση των κατηγοριών λογοκλοπής βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν είναι σαφές πόση ζημιά θα προξενήσει.  Ωστόσο, το γεγονός ότι η κριτική επικεντρώνεται εκεί και όχι συνολικά στο περιεχόμενο του βιβλίου και στο πολιτικό σχέδιο των Πρασίνων, αποτελεί απογοητευτική εξέλιξη. Εδώ ο κόσμος καίγεται –κυριολεκτικά– και οι διαμάχες που αφορούν την πράσινη πολιτική στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης εστιάζονται στην ποιότητα του πολιτικού προσωπικού των Πρασίνων. Κάπως έτσι γράφεται μία ακόμη σελίδα στο μαύρο βιβλίο της πορείας προς την κλιματική καταστροφή, σε ένα βιβλίο πρωτότυπο και όχι προϊόν αντιγραφής, αν αυτό μας κάνει να νιώθουμε κάπως καλύτερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή