Η πολύκροτη έκθεση της ομάδας δράσης του αμερικανικού Πενταγώνου για τη διερεύνηση των UFO ή, στην επίσημη ορολογία, UAP (μη αναγνωρισμένα εναέρια φαινόμενα), που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα από την κεντρική διοίκηση των μυστικών υπηρεσιών, αναζωπύρωσε στα μέσα ενημέρωσης τη σχετική συζήτηση που είχε περάσει, αρκετά χρόνια τώρα, σε δεύτερο πλάνο. Η έκθεση δεν επιβεβαίωσε ούτε απέρριψε την ιδέα ότι τέτοιες παρατηρήσεις μπορεί να υποδηλώνουν ξένους επισκέπτες στη Γη – και από μόνη της η αδυναμία κατηγορηματικής απάντησης έδωσε τροφή σε όσους γοητεύονται από το ενδεχόμενο της εξωγήινης νοημοσύνης. Σε άρθρο του στην εφημερίδα The New York Times, ο δημιουργός της πασίγνωστης τηλεοπτικής σειράς επιστημονικής φαντασίας «The X-files», Κρις Κάρτερ, αναφέρει πως οι περισσότεροι άνθρωποι που ασχολούνται με την υπόθεση της εξωγήινης νοημοσύνης αδημονούν για ένα «σημάδι» επιβεβαίωσης, καθώς, όπως και στο σλόγκαν της αφίσας που κοσμεί το γραφείο του πρωταγωνιστή της σειράς, πράκτορα Μόλντερ, «θέλουν να το πιστέψουν».
Στις 25 Ιουνίου, το Γραφείο του διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ODNI) δημοσίευσε την πολυαναμενόμενη έκθεση με τίτλο «Προκαταρκτική αξιολόγηση: Μη αναγνωρισμένα εναέρια φαινόμενα». Το έγγραφο είναι μια σύντομη εννεασέλιδη έκδοση μιας μεγαλύτερης απόρρητης έκθεσης που διατέθηκε στις επιτροπές του Κογκρέσου, η οποία εκτιμά «την απειλή που θέτουν τα UAP και την πρόοδο που έχει σημειώσει η ομάδα άμυνας και αντιμετώπισης μη ταυτοποιημένων εναέριων φαινομένων». Η έκθεση δεν καταλήγει, βέβαια, στο πολυπόθητο για πολλούς συμπέρασμα, ότι δηλαδή τα UFO είναι εξωγήινα διαστημόπλοια. Παρακρατεί συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το δείγμα δεδομένων της, το οποίο αποτελείται από 144 αναφορές UFO που έγιναν κυρίως από πιλότους της πολεμικής αεροπορίας μεταξύ 2004 και 2021. Ωστόσο, περιέχει ένα στοιχείο-βόμβα: τη διαπίστωση πως «ορισμένα UAP φαίνεται να επιδεικνύουν προηγμένη τεχνολογία». Ο Κάρτερ δηλώνει δύσπιστος ως προς το αν μπορεί οποιαδήποτε κυβερνητική έκθεση να μας δώσει σαφείς απαντήσεις σχετικά με το αν δεν είμαστε μόνοι στο Διάστημα. Η έκθεση, πάντως, αποτελεί ένα άνευ προηγουμένου βήμα στην ευρύτερη μετατόπιση της αμερικανικής πολιτικής προς την αναγνώριση των UFO ως πραγματικών, ανώμαλων φυσικών φαινομένων, που χρήζουν εκτεταμένης επιστημονικής και στρατιωτικής ανάλυσης.
Oι 21 από τις 144 αναφορές που έλαβε υπόψη η ομάδα αντιπροσωπεύουν κλασικά αινίγματα, όπου τα χαρακτηριστικά των περιγραφόμενων αντικειμένων δείχνουν ότι ορισμένα UAP μπορεί να ελέγχονται από τρίτους, επειδή δεν αιωρούνται απλώς στον αέρα, και να είναι ηλεκτρομαγνητικά, καθώς εκπέμπουν ραδιοσυχνότητες. Οι περιγραφές των αναφορών, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσαν συζητήσεις και τροφοδότησαν θεωρίες. Τον Μάρτιο, ο πρώην διευθυντής της Υπηρεσίας Εθνικών Πληροφοριών, Τζον Ράτκλιφ, είπε στο Fox News ότι ορισμένες αναφορές περιγράφουν αντικείμενα «που ταξιδεύουν με ταχύτητες που υπερβαίνουν το φράγμα ήχου χωρίς ηχητική έκρηξη». Ορισμένοι ισχυρίστηκαν ότι τα αντικείμενα είναι πιθανώς μυστικά προηγμένα ρωσικά ή κινεζικά αεροσκάφη. Η παγκόσμια αεροδιαστημική ανάπτυξη, ωστόσο, δεν εναρμονίζεται με τα χαρακτηριστικά πτήσης αντικειμένων που έχουν αναφερθεί από τα τέλη της δεκαετίας του 1940, ενώ θα ήταν αντιπαραγωγικό να πετάξει κανείς επανειλημμένα μυστικά αεροσκάφη στον εναέριο χώρο του αντιπάλου του, όπου μπορούν εύκολα να ανακαλυφθούν. Οι δύσπιστοι εξηγούν τις σχετικές παρατηρήσεις ως παιχνίδι της όρασης, παρόλο που οι πιλότοι περιγράφουν με μεγάλη λεπτομέρεια πως τα UAP δεν είχαν επιφάνειες ελέγχου πτήσης ή χαρακτηριστικούς κώνους εξάτμισης και ότι εκτελούσαν ελιγμούς με υπερηχητικές ταχύτητες.
Από τότε που άρχισαν να συντάσσονται παρόμοιες εκθέσεις, οι περί UFO αναφορές θεωρούνταν από τα κράτη άχρηστη γνώση, προορισμένη για τη λήθη. Η ομάδα δράσης για τα UAP του Πενταγώνου αντιπροσωπεύει μια απότομη αντιστροφή αυτής της τάσης, και οι εκθέσεις θεωρούνται πλέον σημαντικά για την εθνική ασφάλεια ντοκουμέντα. Το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι τα UFO απειλούν την ασφάλεια των πτήσεων και ενδεχομένως την εθνική ασφάλεια.
Yπερεμβόλιο για τους κορωνοϊούς