Τουσκ: Επιστροφή στην πολωνική πολιτική σκηνή

Τουσκ: Επιστροφή στην πολωνική πολιτική σκηνή

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Ο τέως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επέστρεψε στην εσωτερική πολιτική της Πολωνίας αναλαμβάνοντας τα ηνία της φιλελεύθερης αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ κλονίζεται η συνοχή της κυβέρνησης του συντηρητικού κόμματος PiS, του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι. Ο Τουσκ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εις βάρος του Κατσίνσκι, χαρακτηρίζοντας το κυβερνών κόμμα «ενσάρκωση του κακού σε όλα τα επίπεδα» και υποστηρίζοντας ότι παίζει το παιχνίδι της Ρωσίας. 

«Ο πολιτικός λόγος της επιστροφής μου είναι η πεποίθηση ότι η Πλατφόρμα Πολιτών είναι απαραίτητη ως πολιτική δύναμη, όχι ως ανάμνηση» είπε ο 64χρονος Τουσκ, που διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας από το 2007 έως το 2014, προτού μεταπηδήσει στις Βρυξέλλες και στο αξίωμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Η Πολωνία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και ταυτίζεται με την πολιτική της Δύσης στην Ουκρανία, στη Λευκορωσία και αλλού, ενώ πρόσφατα ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέουζ Μοραβιέτσκι χαρακτήρισε τη ρωσική πολιτική στην Ανατολική Ευρώπη ως «νεο-ιμπεριαλιστική». Παρ’ όλα αυτά ο Τουσκ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Κατσίνσκι «εφαρμόζει κατά 100% την ατζέντα της Ρωσίας». «Ο πρόεδρος Κατσίνσκι και οι σύντροφοί του στο PiS πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη. Το PiS εφαρμόζει κατά 100% τη ρωσική ατζέντα. Εξοργίζομαι όταν ακούω τι κάνουν, γιατί το κακό που κάνουν είναι τόσο προφανές, ξεδιάντροπο και διαρκές», υποστήριξε ο Τουσκ.

Την περασμένη εβδομάδα, το PiS συνυπέγραψε τη δήλωση ακροδεξιών κομμάτων από όλη την Ευρώπη, με την οποία ζητούν επανίδρυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με επιστροφή στα πρωτεία των εθνικών κρατών. Σύμφωνα με τον Τουσκ, αυτό που ενώνει τον Κατσίνσκι με τους «νέους φίλους του» είναι ότι θεωρούν τη Ρωσία του Πούτιν πιο κοντά τους απ’ ό,τι την Ε.Ε. «Ο μόνος που ανοίγει σαμπάνιες με την πολιτική σας είναι ο Πούτιν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τουσκ, εγκαλώντας την κυβέρνηση για την περιφρόνηση των δικαιωμάτων των γυναικών, την κακή διαχείριση της πανδημίας και την αδράνεια ενόψει της κλιματικής αλλαγής. 

Ο δεξιός συνασπισμός, στον οποίο ηγεμονεύει το PiS, την περασμένη εβδομάδα έχασε τρεις βουλευτές, με αποτέλεσμα κάποιοι παρατηρητές να εκτιμούν ότι μπορεί να δρομολογηθούν πρόωρες εκλογές. «Η διάβρωση της ισχύος του PiS είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού και αυτός είναι ένας από τους λόγους που ο Τουσκ αποφάσισε να επιστρέψει», εκτίμησε ο κοινωνιολόγος του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας Γιάτσεκ Ρατσιμπόρσκι. 

Ωστόσο, η φθορά του PiS δεν ενισχύει την Πλατφόρμα Πολιτών του Τουσκ, αλλά ένα νέο κόμμα, το Πολωνία 2050, του οποίου επικεφαλής είναι ο δημοσιογράφος και ευσεβής καθολικός Ζίμον Χολόβνια. Το κόμμα του Χολόβνια προηγείται στις δημοσκοπήσεις αντί της Πλατφόρμας Πολιτών, η οποία δεν έχει αποτινάξει ακόμα την εικόνα του κόμματος που εκπροσωπεί μια φιλελεύθερη ελίτ, ξένη προς τις ανησυχίες των ψηφοφόρων της πολωνικής επαρχίας. Δεν είναι τυχαίο ότι το πρώτο πράγμα που σκοπεύει να κάνει ο Τουσκ (ο οποίος θα παραμείνει έως το φθινόπωρο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) είναι να περιοδεύσει στην πολωνική ύπαιθρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή