Τουρκία: Η οικονομία «βυθίζει» εκλογικά τον Ερντογάν

Τουρκία: Η οικονομία «βυθίζει» εκλογικά τον Ερντογάν

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Εκστρατεία διαμαρτυρίας πραγματοποιούν κάτοικοι της κοιλάδας Ικίζντερε στην επαρχία της Ριζούντας στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, στη ΒΑ Τουρκία. Τα φιλόδοξα αναπτυξιακά σχέδια της κυβέρνησης του προέδρου Ερντογάν, όπως η δημιουργία νέου λιμανιού, που απαιτεί την εξόρυξη 20 εκατ. τόνων πέτρας από την κοιλάδα, έχουν επηρεάσει αρνητικά την καθημερινότητα των κατοίκων.

Η λειτουργία του λατομείου, με τη σειρά της, απαιτεί την κοπή ενός εκατ. δέντρων, απειλώντας τη βιοποικιλότητα του τοπικού οικοσυστήματος. «Ο Ερντογάν νόμιζε ότι θα υποστηρίζαμε ό,τι σχέδιο θα μας πρότεινε, αφού το AKP εκλεγόταν με συντριπτικά ποσοστά στην επαρχία. Κανείς από το χωριό μας δεν πρόκειται να τον ψηφίσει ξανά» λέει η Χεντιγέ Μπας στην εφημερίδα Financial Times.

Το φαινόμενο προκαλεί την ανησυχία των τοπικών μηχανισμών του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο θεωρεί ότι η πρωτοφανής αντίσταση των κατοίκων της κοιλάδας Ικίζντερε αποτελεί προάγγελο ευρύτερης δυσαρέσκειας. Την ώρα που ο πληθωρισμός παραμένει στάσιμος σε διψήφιο ποσοστό και η ανεργία βρίσκεται στο 14%, το νέο λιμάνι κόστους 200 εκατ. δολαρίων, μέρος επενδυτικού σχεδίου συνολικού κόστους 325 δισ. δολαρίων, που περιλαμβάνει και τη νέα διώρυγα του Βοσπόρου, αποτελεί την τελευταία ευκαιρία του Ερντογάν να διατηρηθεί στην εξουσία.

Η φρενήρης κατασκευαστική δραστηριότητα έχει προκαλέσει, όμως, επικρίσεις και υπόνοιες για προσφορά χαριστικών συμβολαίων με αδιαφανείς διαδικασίες για άχρηστα έργα. 

Το νέο λιμάνι της Ριζούντας αποτελεί καλό παράδειγμα, καθώς βρίσκεται σε απόσταση 70 χλμ. από δύο υπάρχοντα, υπολειτουργούντα λιμάνια, στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας. «Είναι πολύ δύσκολο για την κυβέρνηση να δικαιολογεί το κόστος φαραωνικών έργων στο κοινό, όταν οι πολίτες ανησυχούν για τις καθημερινές τους οικογενειακές δαπάνες» σημειώνει ο Τσαν Σελτσουκί, διευθυντής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Turkiye Raporu.

Τον Ιούνιο, η δημοτικότητα του κόμματος AKP είχε βυθιστεί στο 26%, ενώ ποσοστό 60% δήλωνε ότι θα επιθυμούσε την άμεση διενέργεια πρόωρων εκλογών. «Κύριο αίτιο της δυσαρέσκειας είναι η απογοήτευση για την οικονομία», λέει ο Σελτσουκί. Η αμφισβήτηση στο πρόσωπο του προέδρου έχει εξαπλωθεί ακόμη και στην πόλη της Ριζούντας, όπου ο Ερντογάν εξασφάλιζε ποσοστά της τάξης του 70%, καθώς εκεί είχε περάσει μέρος της παιδικής του ηλικίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή