Αποχώρηση από το Αφγανιστάν έως τις 11/9

Αποχώρηση από το Αφγανιστάν έως τις 11/9

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΜΠΟΥΛ. Η δέσμευση των Ταλιμπάν για την ασφάλεια των δυτικών στρατιωτών στο Αφγανιστάν εκπνέει στις 11 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία μετά την οποία ξένα στρατεύματα και μισθοφόροι πρέπει να έχουν αποχωρήσει από τη χώρα, όπως δήλωσε χθες εκπρόσωπός τους. Την προηγούμενη εβδομάδα, οι ΗΠΑ εκκένωσαν τη μεγαλύτερη βάση τους στη χώρα, την αεροπορική βάση Μπαγκράμ, έπειτα από συμφωνία ότι οι Ταλιμπάν δεν θα υποθάλπουν τρομοκρατικές οργανώσεις. 

«Το πώς θα αντιδράσουμε (αν παραμείνουν στρατιώτες) και ποια θα είναι η τελική απόφαση είναι θέμα της ηγεσίας μας», δήλωσε στο BBC ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Σουχαΐλ Σαχίν, προσθέτοντας ότι οι διπλωμάτες και οι εργαζόμενοι σε μη κυβερνητικές οργανώσεις είναι απαραίτητοι και δεν θα δεχθούν απειλές. 

Οι Ταλιμπάν ελέγχουν το ένα τέταρτο του Αφγανιστάν, ενώ παρατηρητές δεν αποκλείουν απόπειρα κατάληψης της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων. Χθες, περίπου 1.000 στρατιώτες του αφγανικού στρατού κατέφυγαν στο γειτονικό Τατζικιστάν, καθώς αιφνιδιάστηκαν από επίθεση που εξαπέλυσαν εναντίον τους οι Ταλιμπάν σε συνοριακή επαρχία. Ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, έκανε λόγο για «αποτυχία». «Η διεθνής κοινότητα ήρθε πριν από 20 χρόνια με σκοπό να καταπολεμήσει τον εξτρεμισμό και να φέρει τη σταθερότητα, αλλά ο εξτρεμισμός έφθασε στο απόγειό του. Απέτυχαν», υποστήριξε.

Αυτό που τώρα διακυβεύεται, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNN, είναι ο βαθμός εμπλοκής των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της CIA στη χώρα μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων. «Θα συνεχίσουμε να εξαπολύουμε πλήγματα κατά της Αλ Κάιντα; Θα έχουμε ακόμη το νόμιμο δικαίωμα να εξαπολύουμε επιθέσεις κατά των Ταλιμπάν αν δεν δούμε άμεση απειλή προς τις ΗΠΑ;» διερωτήθηκε ο αναλυτής του Ινστιτούτου Μπρούκινγκς, Μάικλ Ο’ Χάνλον. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή