Ιαπωνία: Δεκάδες αγνοούμενοι από κατολίσθηση

Ιαπωνία: Δεκάδες αγνοούμενοι από κατολίσθηση

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟΚΙΟ. Το έργο τους συνέχιζαν χθες τα σωστικά συνεργεία στην πόλη Ατάμι της επαρχίας Σιζουόκα, αναζητώντας περισσότερους από 80 αγνοουμένους στις λάσπες μετά την κατολίσθηση του Σαββάτου. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση, τρεις κάτοικοι του δημοφιλούς θερέτρου Ατάμι σκοτώθηκαν, ενώ περίπου 80 συνέχιζαν να αγνοούνται.

Ο επικεφαλής των υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης της επαρχίας, Τακαμίτσι Σουγκιγιάμα, επρόκειτο χθες να κοινοποιήσει τα ονόματα των αγνοουμένων, με την ελπίδα ότι κάποιοι από αυτούς είχαν εγκαταλείψει εγκαίρως την περιοχή. Τα πρώτα στοιχεία των Αρχών έκαναν λόγο για 147 αγνοουμένους, με τον αριθμό αυτό να μειώνεται, καθώς πολλοί κάτοικοι βρέθηκαν να έχουν καταλύσει σε καταφύγια.

Η φονική κατολίσθηση αποτελεί μια ακόμη δοκιμασία ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, η τελετή έναρξης των οποίων είναι προγραμματισμένη σε τρεις εβδομάδες, παρά το νέο κύμα μολύνσεων από τον κορωνοϊό. Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα είπε ότι τα μέλη των σωστικών συνεργείων, η αστυνομία, ο στρατός, η πυροσβεστική και η ακτοφυλακή καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια «για τη διάσωση όσων ενδέχεται να έχουν θαφτεί κάτω από τα χώματα και περιμένουν τη βοήθειά μας».

Ιαπωνία: Δεκάδες αγνοούμενοι από κατολίσθηση-1

Στις πρώτες δηλώσεις του, ο επικεφαλής των τοπικών υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης είχε κάνει λόγο για 20 αγνοουμένους. Η παραλιακή κωμόπολη Ατάμι είναι δημοφιλές θέρετρο για μόνιμους κατοίκους του Τόκιο, ενώ πολλοί από τους ιδιοκτήτες παραθεριστικών κατοικιών και διαμερισμάτων την επισκέπτονται μόνο για λίγους μήνες τον χρόνο. «Ελπίζουμε να έχουμε επαφή με ακόμη περισσότερους κατοίκους, οι οποίοι δεν βρίσκονταν στην περιοχή τη στιγμή της κατολίσθησης. Αλλοι ίσως επισκέπτονταν συγγενείς για το Σαββατοκύριακο και κάποιοι απλώς δεν σηκώνουν το τηλέφωνο», είπε ο Σουγκιγιάμα.

Απόκοσμο βουητό

Η κατολίσθηση σημειώθηκε το Σάββατο, ύστερα από έντονη βροχόπτωση διάρκειας πολλών ημερών. Αυτήκοοι μάρτυρες του φαινομένου μίλησαν για απόκοσμο βουητό, καθώς το μικρό ποτάμι της κωμόπολης μεταμορφώθηκε σε χείμαρρο, που μετέφερε μαύρη λάσπη, ξεριζωμένα δέντρα, βράχους και φερτά υλικά από κατεστραμμένα σπίτια. Οπως πολλές παραλιακές –και ορεινές– πόλεις στην Ιαπωνία, η Ατάμι είναι χτισμένη σε απότομη πλαγιά βουνού. Οι Αρχές σε όλες τις επαρχίες της χώρας βρίσκονταν σε επιφυλακή για παρόμοια φαινόμενα εν μέσω «εποχής των βροχών».

Τις έρευνες επίγειων σωστικών συνεργείων επικουρούσαν τρεις ακταιωροί της ακτοφυλακής, έξι στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής. Η Ατάμι έχει πληθυσμό 36.800 κατοίκων και βρίσκεται 100 χλμ. νοτιοδυτικά του Τόκιο. Μέσα σε 48 ώρες σημειώθηκε βροχόπτωση 313 χιλιοστών, ενώ ο μέσος όρος της κατακρήμνισης όλο τον Ιούλιο δεν ξεπερνά τα 242 χιλιοστά. Οι σφοδρές βροχοπτώσεις αναμενόταν να συνεχιστούν χθες στην επαρχία Σιζουόκα, όπου βρίσκεται η Ατάμι, καθώς και σε άλλες περιοχές της Ιαπωνίας, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας, η οποία προειδοποίησε για τον κίνδυνο να σημειωθούν και άλλες κατολισθήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή