Ινδία: Σταθερή η παράδοση της προίκας

Ινδία: Σταθερή η παράδοση της προίκας

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το έθιμο της γαμήλιας προίκας στα χωριά της Ινδίας παραμένει σε μεγάλο βαθμό σταθερό τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η πληρωμή και η αποδοχή της προίκας είναι μια από τις παλαιότερες παραδόσεις στη Νότια Ασία, όπου οι γονείς της νύφης δίνουν χρήματα, ρούχα και κοσμήματα στην οικογένεια του γαμπρού. Η πρακτική συνεχίζει να ευδοκιμεί σήμερα και αφήνει τις γυναίκες ευάλωτες στην ενδοοικογενειακή βία, ακόμη και στη δολοφονία. Οι ερευνητές εξέτασαν 40.000 γάμους που πραγματοποιήθηκαν σε 17 περιφέρειες της αγροτικής Ινδίας μεταξύ 1960 και 2008 και διαπίστωσαν ότι η προίκα υπήρχε στο 95% των γάμων, παρόλο που είναι παράνομη από το 1961. 

Οι οικονομολόγοι χρησιμοποίησαν πληροφορίες σχετικά με την αξία των δώρων, μετρητών και ειδών που ελήφθησαν ή δόθηκαν από τις οικογένειες κατά τη στιγμή του γάμου και υπολόγισαν την «καθαρή προίκα» ως τη διαφορά μεταξύ της αξίας των δώρων που έδωσε η οικογένεια της νύφης στον γαμπρό ή στην οικογένειά του και εκείνων που δόθηκαν από την οικογένεια του γαμπρού στην οικογένεια της νύφης. Η οικογένεια του γαμπρού πλήρωνε περισσότερα στην οικογένεια της νύφης σε έναν πολύ μικρό αριθμό γάμων. Σύμφωνα με τη μελέτη, η μέση καθαρή προίκα ήταν «εξαιρετικά σταθερή» κατά την πάροδο του χρόνου, με καθορισμένο πληθωρισμό πριν από το 1975 και μετά το 2000. 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η οικογένεια ενός γαμπρού ξοδεύει κατά μέσο όρο περίπου 56 ευρώ σε δώρα για την οικογένεια της νύφης, ενώ τα δώρα από την οικογένεια της νύφης κοστίζουν επτά φορές περισσότερο, στα περίπου 362 ευρώ. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η προίκα ήταν διαδεδομένη σε όλες τις μεγάλες θρησκευτικές ομάδες στην Ινδία. Είναι ενδιαφέρον ότι οι χριστιανοί και οι σιχ  «αύξησαν εντυπωσιακά την προίκα», οδηγώντας σε υψηλότερες μέσες τιμές, σε σχέση με τους ινδουιστές και τους μουσουλμάνους από το 2008 μέχρι σήμερα.

Οι προίκες καταναλώνουν ένα σημαντικό ποσοστό των αποταμιεύσεων και των εισοδημάτων των νοικοκυριών. Το 2007, η μέση καθαρή προίκα στην αγροτική Ινδία ήταν ισοδύναμη με το 14% του ετήσιου εισοδήματος των οικογενειών. Πολλά έχουν αλλάξει στην Ινδία από το 2008 έως τώρα, οι ερευνητές λένε όμως ότι οι τάσεις ή τα πρότυπα των πληρωμών στις προίκες δεν διαφοροποιούνται σημαντικά, ελλείψει «δραματικών αλλαγών στις γαμήλιες αγορές, τη νομοθεσία, το ανθρώπινο κεφάλαιο των ανδρών και γυναικών και τα δεδομένα της αγοράς εργασίας των γυναικών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή