ΚΟΣΜΟΣ

Τροπική καταιγίδα: Η Έλσα σκότωσε τρεις ανθρώπους, ανεβαίνει στη Φλόριντα (εικόνες)

Νεκροί και πολλές καταστροφές στην Καραϊβική από το πέρασμα του μετώπου

Τροπική καταιγίδα: Η Έλσα σκότωσε τρεις ανθρώπους, ανεβαίνει στη Φλόριντα (εικόνες)

Η τροπική καταιγίδα «Έλσα», που άφησε πίσω της τρεις νεκρούς στην Καραϊβική, ενισχύεται την Τρίτη με ανέμους 95 χιλιομέτρων την ώρα και πλησιάζει τη Φλόριντα έχοντας πλήξει με ισχυρότατες βροχοπτώσεις και την Κούβα.

Τροπική καταιγίδα: Η Έλσα σκότωσε τρεις ανθρώπους, ανεβαίνει στη Φλόριντα (εικόνες)-1

Το απόγευμα της Δευτέρας «η Έλσα διατηρούσε τη βορειοανατολική πορεία με 22 χλμ./ώρα, ανέμους έως 100 χλμ/ ώρα και ριπές ακόμη μεγαλύτερες», ανακοίνωσε το εθνικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας της Κούβας (Insmet).

Τη Δευτέρα κηρύχθηκε κατάσταση συναγερμού για την επαρχία της Αβάνας και τις επαρχίες Μαγιαμπέκε και Αρτεμίσα. Πάνω από 100.000 Κουβανοί υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν προσωρινά τις εστίες τους.

Τροπική καταιγίδα: Η Έλσα σκότωσε τρεις ανθρώπους, ανεβαίνει στη Φλόριντα (εικόνες)-2

Η καταιγίδα Έλσα προκάλεσε τον θάνατο τριών ανθρώπων το Σαββατοκύριακο κατά το πέρασμά της στην Καραϊβική, συνοδευόμενη από σφοδρούς ανέμους και ισχυρές βροχοπτώσεις.

Στη νότια ακτή της Δομινικανής Δημοκρατίας, ένας 15χρονος σκοτώθηκε στην περιφέρεια Μπαχορούκο από πτώση τοίχου και μια 75χρονη πέθανε υπό τις ίδιες συνθήκες στο Μπάνι, σύμφωνα με το κέντρο επιχειρήσεων για έκτακτες καταστάσεις (COE).

Τροπική καταιγίδα: Η Έλσα σκότωσε τρεις ανθρώπους, ανεβαίνει στη Φλόριντα (εικόνες)-3

Ένας τρίτος άνθρωπος πέθανε στη Σουφριέρ, στο νησί της Αγίας Λουκίας (νοτίως της Μαρτινίκας), ανακοίνωσε η υπηρεσία διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων της Καραϊβικής (CDEMA).

Η Έλσα έπληξε από τη θάλασσα όλη τη νότια πλευρά της Κούβας την Κυριακή και τη Δευτέρα το πρωί, ωστόσο δεν αναφέρθηκαν σημαντικές ζημιές. Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Κούβας είχε προβλέψει και κηρύξει «κατάσταση συναγερμού» στις πληγείσες περιοχές, οι οποίες είχαν λάβει προληπτικά μέτρα.

Τροπική καταιγίδα: Η Έλσα σκότωσε τρεις ανθρώπους, ανεβαίνει στη Φλόριντα (εικόνες)-4

Ενώπιον της κατάστασης αυτής, ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας Κανέλ έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα «προς το παρόν δεν έχουν παρατηρηθεί ζημιές παρά μόνο στη γεωργία, κυρίως στην ανατολική επαρχία Γκράνμα. Ζητώ από τον λαό μας να συνεχίσει να προστατεύεται για να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες απώλειες».

Μετά την απομάκρυνσή της από την Κούβα για να κατευθυνθεί στα Στενά της Φλόριντα, η Έλσα θα περάσει κοντά από το αρχιπέλαγος των Κις, νωρίς την Τρίτη, τοπική ώρα.

Τροπική καταιγίδα: Η Έλσα σκότωσε τρεις ανθρώπους, ανεβαίνει στη Φλόριντα (εικόνες)-5

Στη συνέχεια αναμένεται να περάσει κοντά ή πάνω από ορισμένα μέρη της δυτικής ακτής της Φλόριντα, την Τρίτη και την Τετάρτη, προβλέπει το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ (NHC).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters