Θετική εισήγηση για τον εμβολιασμό κατά της covid-19 των εφήβων 12-15 ετών, έδωσε το Ανώτατο Συμβούλιο Υγείας του Βελγίου, προτείνοντας ωστόσο τον εμβολιασμό μόνο των ευπαθών εφήβων ή όσων βρίσκονται κοντά σε άτομα που είναι ευάλωτα.
Όπως αναφέρει σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της γαλλόφωνης εφημερίδας «Le Soir», το Βέλγιο επιμένει στη «συντονισμένη ελεύθερη επιλογή» όσον αφορά τον εμβολιασμό των εφήβων και σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπως η Γαλλία ή το Ισραήλ, το Βέλγιο δεν θα πρέπει να εμβολιάζει συστηματικά όλους τους εφήβους ηλικίας 12-15 ετών.
Το Ανώτατο Συμβούλιο Υγείας (CSS), που θα υποβάλλει τη γνωμοδότησή του σήμερα το απόγευμα στις αρμόδιες Αρχές, επισημαίνει τις συγκεκριμένες καταστάσεις στις οποίες μπορεί να συνιστάται ο εμβολιασμός των νέων εφήβων, είτε είναι παιδιά με συν-νοσογόνους παράγοντες (λευχαιμία, χρόνιες παθήσεις των νεφρών ή του ήπατος, σύνδρομο Down κ.λπ.). Επίσης, η έμμεση προστασία πιο ευάλωτων συγγενών (παππούδες, γονείς, αδέλφια και αδελφές με συννοσηρότητα ή ανοσοκατεστολή) παρουσιάζεται από το Συμβούλιο ως επιχείρημα υπέρ του εμβολιασμού ατόμων άνω των 12 ετών χωρίς συννοσηρότητα.
«Η επιλογή του εμβολιασμού για τους νεότερους είναι ατομική. Είναι μια προσωπική και συντονισμένη απόφαση που πρέπει να ληφθεί από τα παιδιά και τους γονείς τους. Πρέπει να είναι σαφώς ενημερωμένοι ότι τα ατομικά οφέλη του εμβολίου είναι χαμηλά γι’ αυτή την ηλικιακή ομάδα και ότι είναι πολύ σπάνιοι οι κίνδυνοι ανεπιθύμητων ενεργειών», εξηγεί ο ομοσπονδιακός εκπρόσωπος για τον κορωνοϊό και επικεφαλής του τμήματος εμβολιασμού του CSS, Ίβ βαν Λάτεμ. “Δεν θέλουμε να προσκαλέσουμε τους νέους εφήβους με SMS ή άλλα μέσα, όπως κάνουμε με τους άνω των 16 ετών. Θέλουμε απλώς να τους ενημερώσουμε αρκετά ώστε να μπορούν να αποφασίσουν με ψυχή και συνείδηση», πρόσθεσε.
Η εισήγηση του Ανώτατου Συμβουλίου Υγείας για τον εμβολιασμό των εφήβων έχει προκαλέσει αποκλίνουσες αντιδράσεις στη Φλάνδρα και στη Βαλονία, επισημαίνει η «Soir». Οι Φλαμανδοί είναι πιο θετικά διακείμενοι απέναντι στο ενδεχόμενο μαζικών εμβολιασμών των νέων για την αντιμετώπιση της απειλής της μετάλλαξης Δέλτα και μάλιστα σήμερα που τα κρούσματα αρχίζουν και παίρνουν εκ νέου την ανιούσα. Παράλληλα, επισημαίνεται η έλλειψη συναίνεσης. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι με τις συστάσεις του Συμβουλίου συμφώνησαν οι δεκαπέντε από τους είκοσι εμπειρογνώμονες εξεταστές.
Σημειώνεται, τέλος, ότι η πρόταση του εν λόγω Συμβουλίου δεν είναι δεσμευτική. Κάθε περιφερειακός Υπουργός μπορεί να επιλέξει, αν θα την εφαρμόσει ή όχι.