Αρμενία: Κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν για ένοπλη συμπλοκή

Αρμενία: Κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν για ένοπλη συμπλοκή

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αρμενία κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν ότι την Τρίτη άνοιξε πυρ εναντίον στρατιωτών του, εκ των οποίων ένας τραυματίστηκε, στην τελευταία συμπλοκή χρονικά μεταξύ των δύο αντιπάλων χωρών του Καυκάσου έπειτα από έναν πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ πέρυσι.

Σύμφωνα με τον αρχηγό του αρμενικού γενικού επιτελείου, Σαμβέλ Ασατριάν, ένας στρατιωτικός τραυματίστηκε «ελαφρά» σε αυτό το περιστατικό που σημειώθηκε κοντά στο χωριό Βερίν Τσόρτζα, στην ανατολική περιοχή του Γκεγκαρκούνικ.

Η περιοχή αυτή συνορεύει με εκείνη του Καλμπατζάρ, την οποία οι αζερικές δυνάμεις ανακατέλαβαν το φθινόπωρο έπειτα από σχεδόν τρεις δεκαετίες που τελούσε υπό αρμενικό έλεγχο.

Το Μπακού από την πλευρά του διέψευσε οποιαδήποτε εμπλοκή. Ωστόσο το βράδυ, το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι «οι Αρμένιοι στρατιώτες έβαλλαν εναντίον θέσεων του αζερικού στρατού στο χωριό Αλίγκαλι, στην περιοχή Αγκνταμ».

«Ως αποτέλεσμα, ένας Αζέρος στρατιωτικός τραυματίστηκε», προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν αναμετρήθηκαν επί έξι εβδομάδες κατά τη διάρκεια ενός πολέμου το φθινόπωρο του 2020 για τον έλεγχο του θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η σύγκρουση αυτή άφησε πίσω της περισσότερους από 6.500 νεκρούς και μια στρατιωτική ήττα για το Γερεβάν.

Υπέρ μιας εκεχειρίας που υπογράφηκε υπό την αιγίδα της Ρωσίας, το Γερεβάν αναγκάστηκε να παραχωρήσει στο Μπακού σημαντικά εδάφη που ήλεγχε εδώ και τρεις δεκαετίες και που σχημάτιζαν μια ζώνη ασφαλείας γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, περιοχή για την οποία είχε γίνει ήδη ένας πόλεμος τη δεκαετία του 1990.

Αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, οι εντάσεις κλιμακώθηκαν μεταξύ των δυο χωρών, με το Γερεβάν να κατηγορεί συγκεκριμένα τις αζερικές δυνάμεις ότι προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο νέων εδαφών.

Τον Μάιο, έξι στρατιώτες είχαν συλληφθεί από τις αζερικές δυνάμεις στην περιοχή του Γκεγκαρκούνικ. Λίγο νωρίτερα, ένας Αρμένιος στρατιώτης είχε σκοτωθεί σε ένοπλη συμπλοκή με τις δυνάμεις του Μπακού.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, Sputnik, Anadolu

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή