Ισραήλ: Πρώτη ήττα για την κυβέρνηση Μπένετ

Ισραήλ: Πρώτη ήττα για την κυβέρνηση Μπένετ

Δεν πέρασε από τη Βουλή νόμος για την υπηκοότητα συζύγων από παλαιστινιακά εδάφη

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Απέτυχε στην πρώτη της κοινοβουλευτική δοκιμασία η νέα κυβέρνηση συνασπισμού του Ισραήλ, καθώς δεν κατάφερε να επεκτείνει την ισχύ αμφιλεγόμενου νόμου ο οποίος απαγόρευε σε Παλαιστίνιους κατοίκους των Κατεχομένων της Δυτικής Οχθης και της Γάζας να διαμένουν στο Ισραήλ εάν είχαν παντρευτεί Ισραηλινή πολίτη. Η θυελλώδης συζήτηση, που διήρκεσε όλη νύχτα, κατέληξε σε ισοψηφία 59-59.

Πρόκειται για την πρώτη πολιτική ήττα της νεοπαγούς κυβέρνησης συνεργασίας υπό τον ακροδεξιό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ, μετά την ορκωμοσία της τον περασμένο μήνα. Η κυβέρνηση του Μπένετ απαρτίζεται από οκτώ κόμματα με μεγάλες ιδεολογικές διαφορές μεταξύ τους. Το νομοσχέδιο, που χαρακτηρίζεται άδικο και ρατσιστικό από τους επικριτές του, πρόκειται να εκπνεύσει σήμερα το βράδυ.

Η καταψήφιση του νομοσχεδίου απέδειξε επίσης την προθυμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Λικούντ και του πρώην πρωθυπουργού Νετανιάχου να αποσταθεροποιήσουν τη νέα κυβέρνηση. Το κόμμα του Νετανιάχου και οι υπερορθόδοξοι σύμμαχοί του καταψήφισαν χθες το νομοσχέδιο, παρότι το υποστήριζαν πιστά τα τελευταία χρόνια, ψηφίζοντας συστηματικά υπέρ της επέκτασής του. Τα αραβικά κόμματα κι εκείνα της Αριστεράς καταψήφισαν επίσης τον νόμο.

Μιλώντας τη Δευτέρα, ο Ναφτάλι Μπένετ κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «παιδαριώδη παιχνίδια», με στόχο βραχύβια πολιτικά οφέλη. «Υπάρχουν κάποια πράγματα με τα οποία δεν παίζουμε. Το κράτος είναι ο μόνος αρμόδιος για το ποιος μπαίνει και ποιος εξασφαλίζει υπηκοότητα», είπε ο Μπένετ.

Απαντώντας στον πολιτικό του αντίπαλο, ο Νετανιάχου δήλωσε από το βήμα της Κνέσετ: «Μας λένε “δείξτε υπευθυνότητα”. Πού ήταν το αίσθημα ευθύνης σας όταν σχηματίζατε αυτή την κυβέρνηση; Δημιουργήσατε μια κυβέρνηση που για πρώτη φορά στην ιστορία του κράτους μας βασίζεται σε αντισιωνιστικές δυνάμεις».

Η κυβέρνηση Μπένετ έχει ήδη δεχθεί επικρίσεις και αμφισβήτηση από Εβραίους εθνικιστές, οι οποίοι επιμένουν να πραγματοποιούν προκλητικές πορείες σε αραβικές συνοικίες της Ανατολικής Ιερουσαλήμ για να στηρίξουν παράνομες καταλήψεις παλαιστινιακών ιδιοκτησιών από εποίκους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή