Βρετανία: Οι ανεμβολίαστοι νέοι «κινδυνεύουν άμεσα από τη μακρά Covid»

Βρετανία: Οι ανεμβολίαστοι νέοι «κινδυνεύουν άμεσα από τη μακρά Covid»

Τα διαρκή συμπτώματα όσων κόλλησαν κορωνοϊό ανησυχούν τους Βρετανούς επιστήμονες

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η λεγόμενη μακροχρόνια Covid-19 πρόκειται να σαρώσει τους νέους στην Αγγλία όταν οι εναπομείναντες περιορισμοί αρθούν, προειδοποιεί ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης.

Ο Κρις Γουίτι είπε ότι αν και αναμένει πολύ χαμηλότερο αριθμό θανάτων στο παρόν κύμα της πανδημίας, σε σύγκριση με τα προηγούμενα, η μακροχρόνια Covid-19 παραμένει πηγή ανησυχίας.

«Αφού κυκλοφορεί πολύς κορωνοϊός αυτή τη στιγμή και τα ποσοστά μόλυνσης αυξάνονται, λυπάμαι που το λέω αλλά θα υποστούμε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς κρουσμάτων μακροχρόνιας Covid, ιδιαιτέρως μεταξύ των νέων όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι ακόμη πολύ χαμηλότερα», δήλωσε ο κ. Γουίτι την Τρίτη.

Η μακροχρόνια Covid συνιστά μια ευρεία γκάμα προβλημάτων υγείας που υφίστανται όσοι έχουν κολλήσει τον κορωνοϊό και μπορεί να διαρκούν επί μήνες μετά τη μόλυνση, όπως κόπωση, δύσπνοια, πόνοι στο στήθος και νοητικές δυσλειτουργίες.

Διαβάστε επίσης:

Ο κ. Γουίτι τόνισε ότι «πρέπει να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά», ώστε να μειωθούν τα κρούσματα κορωνοϊού στη Βρετανία και να εμβολιαστούν όλοι ώστε να αποτραπεί μια μεγάλη άνοδος της μακράς Covid.

Κάλεσε επίσης τους Βρετανούς να μην αναμένουν ακόμη μια επιστροφή στην κανονική καθημερινότητα μετά την άρση των περιορισμών που θα λάβει χώρα στις 19 Ιουλίου, τονίζοντας πως θα εκπλαγεί εάν επιστρέψει στα κανονικά η Βρετανία ακόμη και την επόμενη άνοιξη.

Η τελική απόφαση για την άρση των περιορισμών στη Βρετανία αναμένεται την προσεχή Δευτέρα, κι ενώ τα νέα κρούσματα φτάνουν πλέον στα 30.000 ημερησίως. Δεν είναι βέβαιο ακόμη ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα τηρήσει την υπόσχεσή του για την Ημέρα Ελευθερίας της 19ης Ιουλίου, δεδομένης της νέας έξαρσης.

Πηγή: Bloomberg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή