ΠΕΚΙΝΟ. Αυτόνομο ρομποτικό εκσκαφέα λατομείων, ικανό να λειτουργεί χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, κατασκεύασαν ερευνητές της κινεζικής εταιρείας Baidu Research Robotics και του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, στις ΗΠΑ. Το πρωτότυπο μηχάνημα θα αντιμετωπίσει ελλείψεις ειδικευμένου προσωπικού και είναι ικανό να βελτιώσει τις συνθήκες ασφαλείας σε λατομεία και εργοτάξια σε όλο τον κόσμο.
Το αυτόνομο σύστημα μιμείται άριστα τις κινήσεις έμπειρων χειριστών και είναι ένα από τα πρώτα που έχει δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες, λειτουργώντας συνεχώς επί 24 ώρες. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του εργαστηρίου Baidu, Λιανζούν Ζανγκ, το αυτόνομο σύστημα θα ενισχύσει την ασφάλεια αλλά και την παραγωγικότητα των μεγάλων έργων εκσκαφής. «Η έρευνά μας απέδειξε ότι η συνεργασία αυτόνομων μηχανημάτων φόρτωσης και εκφόρτωσης διάφορων μεγεθών είναι απόλυτα εφικτή» λέει ο δρ Λιανζούν.
Τα μηχανήματα εκσκαφής είναι απαραίτητα σε μεγάλα οικοδομικά έργα, λατομεία, ορυχεία, ακόμη και ως σωστικά μέσα, όπως έδειξε η επιχείρηση απομάκρυνσης υλικών από το σημείο της κατάρρευσης του κτιρίου διαμερισμάτων στο Μαϊάμι. Το παγκόσμιο μερίδιο αγοράς για τέτοια μηχανήματα ήταν της τάξης των 44 δισ. δολαρίων το 2018, με το ποσό αυτό να αναμένεται να ανέλθει στα 63 δισ. δολάρια μέχρι το 2026.
Δεδομένης της αισιόδοξης αυτής προοπτικής, κατασκευαστικές και μεταλλευτικές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις ειδικευμένων χειριστών βαρέων μηχανημάτων και ιδιαίτερα εκσκαφέων. Αυτόνομα μηχανήματα εκσκαφής ή φόρτωσης θα περιόριζαν επίσης τους κινδύνους στην υγεία των χειριστών τους, οι οποίοι εργάζονται σε περιβάλλον με πυκνή τοξική σκόνη και άλλους ρύπους. Πέρυσι, στις ΗΠΑ καταγράφηκαν περισσότεροι από 200 νεκροί σε εργατικά δυστυχήματα εξαιτίας κατολισθήσεων, υποχώρησης εδαφών και άλλων συμβάντων κατά τη διάρκεια εκσκαφών.
Η βιομηχανία των κατασκευών υιοθέτησε, έτσι, επιστημονική προσέγγιση, επιλέγοντας να χρησιμοποιήσει ρομποτικά συστήματα, όπως κάνουν ήδη άλλοι κλάδοι. Παρότι, όμως, τα περισσότερα ρομποτικά συστήματα είναι μικρού μεγέθους και λειτουργούν σε ελεγχόμενο περιβάλλον αποθήκης ή σε γραμμή βιομηχανικής παραγωγής, τα αυτόνομα μηχανήματα εκσκαφής πρέπει να είναι ικανά να αναγνωρίζουν υλικά προς περισυλλογή, να αποφεύγουν εμπόδια και να λειτουργούν υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες. Η ομάδα ερευνητών αξιοποίησε αλγόριθμους μεγάλης ακρίβειας, προσδίδοντας στους αυτόνομους εκσκαφείς προηγμένες ικανότητες αναγνώρισης του περίγυρού τους και λήψης αποφάσεων σε κλάσμα δευτερολέπτου.