ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολλαπλά μηνύματα Μισέλ προς Τουρκία

Σειρά μηνυμάτων προς την Άγκυρα έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ

Πολλαπλά μηνύματα Μισέλ προς Τουρκία

Σειρά μηνυμάτων προς την Άγκυρα, για την Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό, το μεταναστευτικό και το κράτος δικαίου, έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει η δέσμευση με την Τουρκία με τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο, ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

«Η αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι καλό σημάδι, αλλά η εποικοδομητική δέσμευση πρέπει να εμβαθυνθεί», υπογράμμισε ο Σαρλ Μισέλ.

Παράλληλα σημείωσε ότι η Κομισιόν παρουσίασε ένα ενδεικτικό πλαίσιο για τη συνέχιση της χρηματοδότησης για τους Σύρους πρόσφυγες και κοινότητες στην Τουρκία, στο Λίβανο, την Ιορδανία και άλλα μέρη της περιοχής, επισημαίνοντας ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει ότι αυτή η δουλειά θα γίνει χωρίς καθυστέρηση».

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι η λύση δύο κρατών δεν αποτελεί σημείο αφετηρίας οποιασδήποτε συζήτησης.

Επιπροσθέτως, εξέφρασε την ανησυχία της Ε.Ε. για το κράτος δικαίου και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Τουρκία και σημείωσε ότι ο διάλογος είναι σημαντικό στοιχείο των σχέσεων Βρυξελλών – Άγκυρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις