Δολοφονήθηκε ο πρόεδρος της Αΐτής

Δολοφονήθηκε ο πρόεδρος της Αΐτής

Σύμφωνα με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Αΐτής, ο πρόεδρος της χώρας δολοφονήθηκε στην ιδιωτική του κατοικία

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νεκρός από πυρά αγνώστων έπεσε ο πρόεδρος της Αΐτής Ζοβενέλ Μοΐζ.

Σύμφωνα με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Κλοντ Ζοζέφ, ο πρόεδρος της Αΐτης δολοφονήθηκε στην ιδιωτική του κατοικία.

Όπως ανακοίνωσε η προεδρία της χώρας, η σύζυγος του 53χρονου προέδρου τραυματίστηκε κατά την επίθεση, η οποία σημειώθηκε περίπου στη 1 π.μ. τοπική ώρα.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Ιράκ: Επίθεση με ρουκέτες σε αεροπορική βάση που φιλοξενεί δυνάμεις των ΗΠΑ

Η δολοφονία διαπράχθηκε από ομάδα κομάντο με «ξένα στοιχεία», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AFP, επικαλούμενο τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, ο οποίος έκανε λόγο για «απάνθρωπη και βάρβαρη ενέργεια».

«Λαμβάνονται όλα τα μέτρα για τη διασφάλιση της συνέχειας του κράτους και για την προστασία του έθνους» δήλωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

⇒ Διαβάστε επίσης: Σουέζ: Το Ever Given «σήκωσε άγκυρες» και κατευθύνεται προς τη Μεσόγειο

Η επίθεση στην κατοικία του προέδρου πραγματοποιήθηκε εν μέσω ενός αυξανόμενου κύματος βίας στο φτωχό κράτος της Καραϊβικής.

Δολοφονήθηκε ο πρόεδρος της Αΐτής-1
AP Photo/Dieu Nalio Chery

Με την Αϊτή να είναι πολιτικά διχασμένη και να πλήττεται από ανθρωπιστική κρίση, υπάρχουν φόβοι για εκτεταμένες αναταραχές.

Η πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς είναι αντιμέτωπη με ένα αυξανόμενο κύμα βίας, καθώς συμμορίες μάχονται μεταξύ τους και ενάντια στην αστυνομία για τον έλεγχο των δρόμων.

Αυτή η βία τροφοδοτήθηκε από την αύξηση της φτώχειας και της πολιτικής αστάθειας.

Ο Μοΐζ βρέθηκε αντιμέτωπος με έντονες διαμαρτυρίες από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ως πρόεδρος το 2017, με την αντιπολίτευση να τον κατηγορεί φέτος ότι επιδιώκει να εγκαθιδρύσει μια δικτατορία, καθώς και ότι γίνεται πιο αυταρχικός, κατηγορίες που ο ίδιος είχε αρνηθεί.

Τέλος, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόκειται να ενημερωθεί για την «τραγική επίθεση» κατά του Μοΐζ και της συζύγου του και θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια, όπως αναφέρθηκε στο δίκτυο MSNBC.

«Συγκεντρώνουμε ακόμη πληροφορίες», ανέφερε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι στο MSNBC. «Αυτή τη στιγμή, ακόμη τις αξιολογούμε».

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, DW

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή